A Batthyány utca felől kanyargós, útjelző táblákkal jelzett ösvényen, a Széna tér felől pedig a Hattyú Ház emeletein átvágva jutunk el a bájos kerthelyiségbe, ami esténként lampionokkal és égősorokkal megvilágítva ringat romantikus hangulatba. A Várnegyed aljában a különös, árnyas fákkal teli kis sziget átjáró egy „másik világba”.

Ez a másik világ pedig az ország "legészakkeletibb” csücske, a beregi régió. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye békés, csendes, csodás partszakaszokkal, kanyargó folyókkal teli vidéke a bringások, kenusok és evezősök paradicsoma lehetne, mégsem túl népszerű turisztikai célpont. A Bereg bár üzletvezetői, Kovács Péter és Kovács Attila ezen szerettek volna változtatni: a testvérpár több turisztikai program kapcsán is kötődött a környékhez, és Vásárosnamény önkormányzatával együttműködve hozta létre 2015 márciusában a régiónak szentelt „nagykövetséget” a Várnegyed alján, a Batthyány utcában.

A hely azóta jóval több lett, mint egy kistérségi "bemutatóterem": hívogató zöld, nyugalom és finom ételek fogadják az ide betérőt, törzsvendégek, irodai dolgozók és turisták egyaránt megtalálják itt, amit keresnek. Szellősen elhelyezett asztaloknál, de akár egy függőágyban is helyet foglalhatunk.

Mikor a testvérpár átvette a helyet, a benti részen a '90-es éveket és arany-sárga színvilágot, kint pedig pepsis napernyőket, műanyag gyerekjátékokat és áthatolhatatlan dzsungelt találtak. Alapos redizánjt és bozótirtást követően egy barátságos búvóhelyet hoztak létre égősorokkal, lampionokkal, árnyat adó fákkal, amely se a budai eleganciát, se a romkocsmás jelleget nem erőlteti.

A félrusztikus hangulatot csak erősíti, hogy a limonádénkhoz Attila a kert másik sarkába ballag el mentáért. További fűszernövényekkel is gazdagodik a kert a most hétvégén megrendezendő palántaültető akcióban. Lakott itt egy szabadon kószáló nyúl is, akit azóta az egyik, Hattyúházban található iroda alkalmazottja fogadott örökbe; azóta a vendégeket egyedül Safranek, a macska boldogítja.

A régió marketingjét se megjelenésben, se az ételekkel nem akarják "letolni" egy az egyben a vendégek torkán. Aki érdeklődik a koncepció iránt, azt a pultnál prospektusokkal segítik ki, és a közvetítő szerepre utaló, ötletesen útlevélnek álcázott étlapon is csak néhány étel képviseli konkrétan a tájegységet. Például találunk beregi parasztreggelit (1150 Ft), tarpai pálinkát (4 cl-t már 800 Ft-tól), laktató beregi parasztgulyást, amit hagyományosan káposztával készítenek (1290 Ft). Mindennap szolgálnak napi ajánlattal és menüvel, de az étlapról melegen ajánljuk a burgereket, köztük a Bereg Burgertkönnyed molnárkában érlelt marhahúspogácsával, füstös BBQ-szósszal, kéksajttal, baconnel és fincsi káposztasalátával, vagy a napon érlelt paradicsomos rukkolasalátát francia kecskesajttal (1870 Ft), ami amennyire egyszerű ránézésre, annyira nagyszerű.A Hattyúház plázának indult, aminek aztán a Mammut építése tett keresztbe, és bár a koncepció eltűnt, az akkor kialakított büféhelyiség maradt. A főzésre így egy minimális, nyitott, „látványkonyhaként” is definiálható helyiség áll rendelkezésre, de az az érzésünk, hogy a konyha mérete korántsem ment az ízek és ételek rovására. Havonta egyszer vasárnaponként nappali tematikus „bulikat” szerveznek a kertben DJ-vel, legutóbb például balkán grillt tartottak, amit a tervek szerint jamaicai, erdélyi, indiai követ majd. Hétvégente a napi ajánlat kiegészül az udvaron bográcsban főtt ételekkel, ilyenkor a Batthyány utcába kiszivárgó illatok sok mindenkit becsalogatnak – a turisták testközelből megtapasztalhatják, hogyan is készül a sokat emlegetett gulyásleves.

A nyári, kiülős kerthelyiség-jellegnek sokat használ, hogy a Bereg bár elég erős a kézműves sörök terén, de a borkínálat is színvonalas. Nagyon tetszett az is, hogy a limonádét félliteres, csatos üvegből tölthettük a pohárba (650 Ft). Idén nyártól még több kézműves sör lesz kóstolható, köztük az egyik törzsvendég, az Élesztő tulajdonosának új kézműves söre is csapon lesz.

Aki érzelmileg kötődik a beregi régióhoz, annak bizonyára extra kellemes meglepetést okoz betérni ide, de ettől függetlenül is órákig el lehet üldögélni az árnyas fák alatt. Nemsokára a cégéren az fog állni, hogy Bereg Bár Embassy, és bár kedves küldetés, hogy népszerűsíti a vidéket, ennél jóval többet nyújt; igazi törzshelynek kínálkozó kertvendéglő.