Egészen tájidegen jelenséget találtunk a Blaha Lujza téren, a Burger King szomszédságában, és ez a jelző pozitívan értendő. Az árkádok alatt megbúvó kis helyiség pontosan az ellentettjét képviseli a nemzetközi gyorsétteremláncnak, még ha a street bistro elnevezés hallatán elsőre a street food hullámba sorolnánk. A Cakumpakk étterem is, meg nem is; a koncepció szerint az utcán is fogyasztható, gyorsan tálalt étkeket kínálnak magas színvonalon, éttermi minőségben.

A név hallatán mi a német eredetű „mindenestől” jelentésre asszociáltunk, ami nem áll messze a gyors és kompakt kiszolgálásra épülő koncepciótól, de az üzletvezető, Blaskó Mihály és Tivadar György, aki séf és szakmai tanácsadó egyben, felhívta rá a figyelmünket, hogy ezen a néven egy babos-húsos magyar leves is futott hajdanán. És ez is legalább annyira kötődik a Cakumpakk filozófiájához, mint az előző: a magyaros vonal uralkodik ugyanis az étlapon, amit Gyuri szerint sokkal több időbe telt kitalálni, mint egy „hagyományos” étterem menüjét. Az itt főtt ételnek ugyanis hoznia kell egy kifinomult bisztró ízvilágát és minőségét, ugyanakkor fontos, hogy elfogyasztható legyen mindössze egy kanállal, vagy kényelmesen elvihető legyen egy kézben. A konyhában ehhez komoly technika, többek közt thermomix, vákuumgép, valamint egy hőmérsékletszabályozóval ellátott, grillezésre és barbecue-ra egyaránt alkalmas Kamado angol grill áll rendelkezésre, amire az éjszakai étlap a tervek szerint épülni fog faszénen grillezett húsokkal, illetve azok szendvicseivel.

A „magyaros” jelző sokszor okozott már csalódást, de a Cakumpakkban járt látogatás ellenkező hatást váltott ki belőlünk. A hagyományos marhapofa gulyásleves (790 Ft) és a füstölt paprikás galuskával tálalt csirkepörkölt (1690 Ft) mellett több meglepetéssel is találkoztunk: aki hosszúkásnak ismeri a véres hurkát, az valószínűleg rá sem ismerne panírozott gombócok formájában, amelyeket előételként tettek elénk savanyított hagymával és almaraguval (990 Ft). Amennyire kreatív, annyira ízletes is volt.Gyuri nem spórol a friss fűszerekkel, mindegyik fogásban felleltünk meglepő ízeket. Különösen a „rántott húsos szendvics” evolúciójából származtatott, Fledermausból (magyarul „denevérhúsból”), vagyis a sertés omlós szeméremhúsából készült, panko morzsával panírozott szelettel kombinált lepénykenyérben, amelynek enyhén savanykás joghurttal kiegészített receptjét kifejezetten a Cakumpakknak fejlesztette ki a budafoki Brucker sváb pékség. A fokhagymás tejfölben visszaköszönt a római kömény, és uborkát is savanyítottak hozzá (1890 Ft).

A juhtúrós burgonyagombóccal és kaporral tálalt sziki ponty szinte szétolvadt a szánkban, a mangalicakaraj tört burgonyával és marinált zöldséggel pedig a jól sikerült kerti grillpartik füstös pillanatait idézte fel bennünk. Mindezt a Blaha Lujza téren, a város zsúfolt, szürke és forgalomtól megviselt csomópontjában, a Rákóczi úton dübörgő autóktól és buszoktól egy karnyújtásnyira. A ponty 1940, a mangalicakaraj 2290 Ft-ért lehet a miénk. Az árak egyébként nagyjából a street food udvarokban megszokottakhoz igazodnak.Tivadar Gyuri szerint az alapanyag a legfontosabb, személyesen szerzi be a mangalicakarajt a VásárcsarnokSteak Shopjából, míg az akasztói sziki ponty a Budaörsi Halpiacról érkezik. A Cakumpakk a vegetáriánusoknak is nyújt opciót, nem is akármilyet: a turbolyával, bergamottolajjal és almával kevert narancsos édesköményről (1790 Ft) ránézésre nem mondanánk meg, hogy főételként fogyasztható, de mint a rántott hurka, ez is rácáfolt a küllemére. Az induló étlapot variálni fogják a következő hetekben a hozzáférhető alapanyagokkal, és limitált mennyiségű napi ajánlattal is készülnek majd. Ottjártunkkor a desszert a '80-as évek slágerének, a téli fagyinak egy igen ízletes csokimousse-szal modernizált változata volt.

A Blahán körbenézve átfut rajtunk az aggasztó kérdés, hogy az ételekbe fektetett fantázia, alapanyag és munka vajon hosszú távon kifizetődik-e, de tény, hogy sok mindennel lehet spórolni: pincérek nincsenek, és itt hiába keressük az üveges üdítőket, kólákat, innivalóként a balatoni kézműves Csupa szörpök, illetve az Etyeki Kúria borai, fröccsei, valamint a Garamvári Szőlőbirtok prémium minipezsgői szolgálnak. Mi mindenesetre szurkolunk nagyon a stábnak.