A Karaván új büféje elsőként kínál rizsburgert a street food rajongóinak itthon és Európában, vagy ahogy a tulajdonosok jobban szeretik hívni, rizsszendvicset. A Samurice megnyitásának másnapján járultunk el a food truck szentélybe, hogy megkóstoljuk kompakt rizspogácsás ételeiket. Japán és koreai ízek egyetlen szendvicsben, kenyérmentesen.

Bár március elején beszámoltunk három debütáló street food büféről a Karavánban, a hely napokban újabb egységgel gazdagodott. A mangalicások helyén nyitó Samurice – mely régóta dédelgetett terve a tulajdonosoknak – a japán és koreai fast food kultúrában jól ismert rizsburger vagy rizsszendvics intézményét szeretné meghonosítani. Állításuk szerint nemcsak Budapesten, de Európában is ők kínálják elsőként e különleges ázsiai sétálós ételt a rizskedvelőknek. A fiúk minden műszak előtt feltesznek fél órára főni egy jókora mennyiségű sushirizst. A ragacsos fehér "masszából" egy speciális burgerpogácsázóra emlékeztető célszerszámmal megformázzák a rizspogácsákat. Ezek lesznek a sushiburger "zsemléi". A szendvics elkészítése előtt a fehér sushipogácsák még kapnak egy finom kérget a rostlapon. Következhetnek a hozzávalók.

A Samurice-nál ötféle szendvicsből válogathatunk: négy a húsimádóknak, egy pedig a vegáknak. A legolcsóbbra 1100 Ft-ot, míg a legdrágábbra 1400 Ft-ot kell áldoznunk. A vékonyra szeletelt, száraz pácban érlelt marhán kívül, minden hús fűszerezett és elősütött, a grillen már csak kérget kap. A két szárnyas slow cookerben kapja meg a lassú előzetes hőkezelést, a malac hagyományos sütőben időzik sokáig és pulled porkként kerül a rizslapok közé. A fűszerezés, a szószok és a zöldségek egy része természetesen ázsiai. A riceburgerek mellé rendelhetünk kísérőnek bambuszrügyes, babcsírás, korianderes pickled salátát rizsecetes öntettel,chilis kimchit kínai kelből, jégcsapretekből és újhagymából vagy édesburgonya hasábot citromos-korianderes majonézzel. A saját készítésű öntetek közül érdemes kiemelni a marhahúsos szendvics bulgogiját: a szójaalapú fűszeres mártásban fokhagyma, rizsecet, szezámolaj, barnacukor és osztrigaszósz keveredik. Az ötfűszeres malacot kísérő paradicsomos tonkatsu egy japán BBQ-szósz tulajdonképpen. Az enyhén csípős sriracha (ejtsd: siracsa) majonéz és a hoisin a kacsát, a teriyaki a csirkét kíséri. A növényevők számára az ízlelést az édes chili majonéz olajozza.

A rizsszamurájok számunkra a Lotus névre hallgató vega fogást, a találóan Pekingire keresztelt kacsaszendvicset és a marhahúsos Bulgogit állították össze. Első pillanatban szokatlan a kenyérhez szokott európai ízlelőbimbóknak a rizshatás egy szendvicsnél, de amint a sushi ízemlékeket előcsalja agyunk, minden a helyére kerül. Egy kompakt koreai-japán egytálétellel van dolgunk, csak éppen kézbe vehető formában. A pogácsásított rizsköret jól keretezi és tartja össze a kis ázsiai burgert. Az egzotikus szószok és zöldségek jól működnek együtt a távol-keletiesen fűszerezett húsokkal. Ahogy a sushiféléknél, itt se várjunk kajakómát: a "pont elég" kategóriájába tartozik a Samurice rizsszendvicse – persze kettő után már nem ez a helyzet. A Lotus szendvicsben meglepő módon szójaszószban pácolt lótuszgyökér szelet helyettesíti a húst, de érezzük még a gyöngén csípős retekcsíra ízét is. A jól ismert zöldségféléken kívül, mint a kápia paprika, jégcsapretek, sárgarépa, újhagyma, tölgysaláta, találkozhatunk az alkatrészek között szokatlanabbakkal is: pak choi salátával, pirított szezámmaggal a "zsömlék" tetején, pácolt gyömbérrel, fafülgombával és az édeskés-ropogós vízigesztenyével. A csirkét és a sertést a következő alkalomra hagytuk, bár a jövőre nézve a Samurice-os fiúk halas és tengeri gyümölcsös verziókat is ígértek.