A Spíler Shanghai még mindig a Gozsdu egyik legfelkapottabb helye – ázsiai ihletésű dizájnja, ételei, valamint az alagsorban található "secret bar" koktéljai rajzolják ki a 2014-ben nyílt hely egyéniségét. Többnyire a kisebb falatokban érkező barfood volt a jellemző rá mindig, és az is, hogy nem minden esetben vacsorázni érkeznek a vendégek, sokkal inkább iszogatni és ehhez választják az ételeket, kiegészítésképp. 2017 elején érkezett meg hozzájuk Meghraj Chavan, az indiai származású londoni séf, aki reformált a régi kedvenceken és néhány saját fogással húzta újra a Spíler Shanghai kínálatát.

Meglepő volt találkozni Meghrajjal – valami elképesztő kiegyensúlyozottság és nyugalom árad belőle – lássuk be, nem ez az első, ami egy séfről beugrik úgy általában. Ugyan Mumbaiból származik, Londonban tanulta szakmát, de a vendéglátás mellett mindenképp szeretett volna másik végzettséget is, így nemzetközi kereskedelemből is diplomázott. Vallja, hogy így nemcsak a konyhai kreativitása érvényesülhet, hanem a szervezési szakképzettsége is, ami az operatív feladatokat illeti.

Feleségével már Budapesten élnek, így a megszokott londoni környezetet hátrahagyta – úgy érzi, ott végigjárta a szamárlétrát és a nagyváros gasztronómiai sokszínűsége kellően inspirálta. Topszállodák elegáns éttermeiben dolgozott, de most egy egészen más miliőben kellett elhelyezkednie, másféle tempóval, szellemiséggel. Szerencsére a csapattal nagyon jól kijönnek és már meg is kezdődött a közös munka. Első körben a Spíler Shanghai menüjének frissítésével, a következő pedig a Spíleré lesz.

Nekünk az abszolút kedvencek a levesek lettek: egy rákos rament (2140 forint) kóstoltunk, amiben dicsőn fürdőzött a remek állagú tojás a friss zöldekkel, algával és a pirított rákokkal. Tiszta ízű, friss fogás. A ház csípős-savanyú levese (1140 forint) szinte főzelékként érkezik, rengeteg apróra vágott zöldséggel és tofuval. Természetesen szerencsére köszönőviszonyban sincs a büfés változatokkal. Csíp, rúg, ideális lehet megfázásra, másnapra, de rosszkedvre is. A kóstolt főételek közül a lassan sült édes-savanyú malacoldalas friss salátával és morzsolt noris-wasabis sült krumplival (2840 forint) különösen tetszett, de a csirkecurry (2240 forint) is izgalmasnak bizonyult. Próbáltunk egy ropogós tofus salátát és a ház nyári tekercsét is, de ezeknél mindent ledominált a különböző formátumokban érkező uborka, így inkább az előző falatokra szavazunk.

Valamint a desszertekre, amelyek szintén ázsiai ihletésűek, vagyis ne keressük a gesztenyepüré-Sacher-torta megoldásokat. A kókusztejes rizspuding mangóval és mentás almasalátával (1140 forint) kis csatos üvegben érkezik, illetve a ropogós csokis-mogyorós tekercset (1240 forint) is megdobják egy zöld tea fagyival, így érdekes kontrasztban áll a hideg fagyi és az édes roló.
Úgy gondoljuk, hogy ebben a téliesített tavaszban jól jöhetnek a Spíler Shanghai laktató forró levesei és ha már náluk járunk, ezeket az egzotikus desszerteket se hagyjuk ki.