Az olimpia elmarad, mégis új otthont kapnak a pályakerékpárosok az Óbudai Gázgyár területén. Kiírták a 2500 férőhelyes Új Budapesti Velodrom pályázatát.

Ahogy a Várkert Bazárban a március 10-én rendezett 14. Nemzetközi Építészkongresszuson már meglebegtették, március 31-én délután négy órakor eldördült a startpisztoly: kiírták a tervpályázatot az Új Budapesti Velodromra, amely az Óbudai Gázgyár területén épül majd fel. Az új 2000-2500 férőhelyes, nemzetközi verseny esetén 4000-4500 fő befogadására alkalmas kerékpáros versenypálya azon 11 sportlétesítmény közé tartozik, amelyet a 2024-es budapesti olimpiára terveztek megépíteni és az ötkarikás kandidáció lemondása ellenére megvalósítanak. 

A Kemény Ferenc Program részeként mégis létrejövő legfontosabb további fejlesztések a következők: 15 ezer fős atlétikai stadion Csepelen, kajak-kenu szlalompálya az Észak-Csepeli szigetcsúcson, multifunkcionális csarnok és kollégiumi negyed. A pályázat eredményeit június 23-án hirdetik ki. A tender kiíróinak indoklása szerint az új arénára azért van szükség, mert jelenleg nem rendelkezünk a előírásoknak megfelelő fedett kerékpáros versenypályával. Úgy vélik a Stefánia út és Thököly út sarkán található Nemzeti Sportközpontokhoz tartozó Millenáris Velodrom állapota elavult, műszakilag nem alkalmas versenyrendezésre és a méretei sem felelnek meg a nemzetközi szabványoknak. A pályakerékpáros világversenyeket az utóbbi évtizedekben fedett helyszíneken rendezik: a régi nyári, szabadtéri sportágból zárt térben zajló őszi-tavaszi szakággá vált a pályabringázás.

A beruházók célja, hogy a multifunkcionális zárt velodrom a pályakerékpár, illetve az egész kerékpársport regionális edzés- és versenyközpontjává váljon. A helyszín Hajógyári-sziget északi csúcsával egy magasságban, a régi Óbudai Gázgyár egykori területén található, a Graphisoft Park és az Újpesti vasúti híd között. Az építtetők azt ígérik, hogy a régi üzem működésekor szennyeződött talajt helyreállítják.