Nem állítjuk, hogy ha egész évben kerültük a hírolvasást, pótolhatjuk a 35. Sajtófotó Kiállításon. Mindenesetre képet kaphatunk a Magyarországon uralkodó hangulatokról, fontos témákról, ellentétekről, jó és rossz dolgokról egyaránt. A pályázatra 234 fotográfus 2284 pályázattal és összesen 6259 képpel pályázott, ebből több mint 360-at tekinthetünk meg a Capa Központban május végéig.

A Word Press Photokiállításokon jellemzően az ingerküszöb megugrására szánt képeket válogatják össze, a magyar „kis testvér” képein viszont ettől kicsit eltérő megközelítéseknek lehetünk tanúi. Nem rózsaszín és giccses fotókra kell gondolni, de azt a szervezők is hangsúlyozták, hogy az anyag a nyomasztó és véres témák helyett az emberi kapcsolatokban rejlő szépséget, emberséget és hősiességet próbálja meg prezentálni. A MÚOSZ (Magyar Újságírók Országos Szövetsége) nagydíjasa például Balázs Attila szívmelengető sorozata lett, ami egy Down-szindrómás fiúkat befogadó osztályközösség mindennapjait meséli el, az André Kertész-díjat pedig Szekeres Máté munkája érdekelte ki, amely egy vesebeteg nő veseátültetésének történetét mutatja be.

Nem lehet persze elmenni olyan fontos események mellett, mint a Népszabadság megszűnése, Hosszú Katinka szerződéstépése vagy az egész menekültválság, amelynek belgrádi, görög-macedón és görög színtereiről tudósítanak a képek. És persze bőven látunk szociotémákat, életképeket, áram nélkül élő család, kunyhóban élő hajléktalanok és háromgyerekes vak édesanya képeit. A társadalomábrázolás viszont nem kizárólag a szegénység és a hátrányos helyzet bemutatásán merül ki: a Balaton Soundon bulizó srácokról készült indexes képriport a Küküllő mentén mélyszegénységben élő cigány család nappalija és egy Csongrád megyei hatgyerekes család ebédje közé ékelődik a tárlaton, utalva a kontrasztba, ami hazánkban jelen van.

A kedves és lélekemelő témák között helyet kapnak a Széchenyi fürdőben készült víz alatti képek, a budapesti tömegközlekedésen utazó könyvolvasók, a magyar válogatott foci Eb-re való kijutását ünneplő tömeg a főváros utcáin, a Szabadság hidat birtokba vevő önfeledt fiatalok, jógázók, bulizók, de a szombathelyi református gyülekezet disznóvágása is.

Több érdekes információt is megtudunk, például hogy a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Országos Egyesülete tavaly megtartotta az I. Országos Sírásó Versenyt a debreceni köztemetőben, és hogy bár hazánkban nincsenek férfiakat prezentáló sztriptízbárok, a Hot Men Dance csapata így is jelentős közönséget szolgál ki műsoraival. Miskolcon pedig él egy Elvis-imitátor, akit felesége Marilyn Monroe-ként szokott elkísérni fellépéseire.

A kiállítás legbizarrabb fotója kétségkívül Somorjai Balázs Függésben című fotósorozata egy lányról, aki nappal civil aktivista, éjszaka pedig előadóművész, aki bőrét kampókba akasztva csüng a plafonról. Fahidi Éváról, a 92 éves holokauszttúlélőről is bejutott egy képsorozat a legjobbak közé, akinek táncelőadásáról ebben a cikkben írtunk.
2016 tehát jóval többről szólt, mint amit a híradó közvetített, vagy amit a Facebook-idővonalunk elénk sodort, és Magyarország is sokkal színesebb, izgalmasabb és összetettebb hely, mint amit közvetlen környezetünkben megtapasztalunk. A képek kiemelhetnek minket az olykor kissé a beszürkült gondolatok közül, amelyekbe hajlamosak vagyunk belesüppedni.

A pályázat és kiállítás szellemi atyja, kitalálója a nemrég elhunyt Szalay Zoltán Táncsics-díjas és Pulitzer Emlékdíjas fotóriporter, aki néhány év kihagyással, harminc éven át volt a kiállítás rendezője is. Szigeti Tamás, aki idén harmadszorra a kurátora a tárlatnak, az ő emlékének ajánlja a kiállítást.

A 35. Magyar Sajtófotó Kiállítás kiállítóinak névsora:

Ajpek Orsolya, Balázs Attila, Balogh Dávid, Balogh Zoltán, Birtalan Zsolt, Bődey János, Czeglédi Zsolt, Czimbal Gyula, Csóti Rebeka, Csudai Sándor, Éberling András, Eőri Szabó Zsolt, Fazekas István, Fehér Bertalan, Felvégi Andrea, Gordon Eszter, Hegedűs Róbert, ifj. Lőrincz Ferenc, Illyés Tibor, Juhász István András, Kállai Márton, Kalocsai Richárd, Kaszás Tamás, Kerekes M. István, Kiss Judit Linka, Komka Péter, Koszticsák Szilárd, Kovács Tamás, M. Schmidt János, Madácsi Zoltán, Magócsi Márton, Markoszov Szergej, Mártonfai Dénes, Máté Bence, Máthé Zoltán, Melegh Noémi Napsugár, Mohai Balázs, Molnár Ádám, Molnár Zoltán, Mónus Márton, Móricz-Sabján Simon, Neményi Márton, Németh Attila, Petrák Sára, Potyó Imre, Rácz Péter, Ritzel Zoltán, Schild Tamás, Sivák Zsófia, Somorjai Balázs, Sóos Lajos, Stiller Ákos, Szalmás Péter, Székelyhidi Balázs, Szekeres Máté, Szőke Péter, Tökölyi Csaba, Török János, Ujvári Sándor, Vanik Zoltán, Varga Tamás, Végh László, Vincze Bálint.