Élmény

Tátongó városseb a Millenárison és a Kossuth téren – ezek épülnek a helyükön

Fotó : Zoboki és Demeter Építésziroda
Tátongó városseb a Millenárison és a Kossuth téren – ezek épülnek a helyükön
Bréking

A Millenárison és a Kossuth téren is gőzerővel bontanak – Budán a Nemzeti Táncszínház, Pesten az Országgyűlés irodaháza épül a romok helyére.

Millenáris Park
  • 1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.
  • A Millenáris épületeinek eltérő a nyitva tartása.
A Belváros és Bel-Buda egy-egy pontján is látványos, előrehaladott bontási munkálatokkal találkozhatunk. A pesti oldalon a Kossuth téren a volt MTESZ-székház (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) maradványait tüntetik el a gépek, Budán a Millenáris Parkban található Millenáris Teátrumnak estek neki. A Millenárison a romok helyén 2018 tavaszára egy multifunkcionális (közösségi, kulturális, tudományos és turisztikai) központ épül fel a Zoboki és Demeter Építésziroda tervei szerint, amely elsősorban a Nemzeti Táncszínház otthona lesz. Az egykori Ganz gyártelepet először 2001-ben formálták kulturális központtá és közparkká.
Fotó: Zoboki és Demeter Építésziroda
A 16 éves befogadó színház évente mintegy negyven társulattal dolgozik együtt. Az intézmény az utóbbi 16 esztendőben több mint hatezer budapesti előadást hozott tető alá. Az új komplexumban egy nagyszínpadon folyhatnak majd a főelőadások és egy kisebb kamarateremben játszhatnak a kisebb, kísérletező műfajok előadói. Az épület a 2018-as Budapest Táncfesztivállal nyitja meg kapuit. Az intézmény magyar társulatok előadásaival, koprodukciós gálaműsorokkal, nemzetközi vendégfellépőkkel, a Magyar Nemzeti Balett, valamint a Zeneakadémia zenekarának műsoraival várja a közönséget.

Fotó: Zoboki és Demeter Építésziroda
Kossuth tér
  • 1055 Budapest, Kossuth Lajos tér

A Kossuth téri metrómegálló feletti épület maradványain az Arch-Studio tervei szerint építik fel az Országgyűlés új irodaházát a Steindl Imre Program keretein belül, a tér teljes rekonstrukciójába illeszkedve. Az épületet alagút fogja összekötni a Parlamenttel. A föld alatti kapcsolat megépítéséhez az új tér burkolatát megbontják az irodaház sarkától a Parlament sarkáig, mert nem alagútfúrással, hanem nyílt árkos módszerrel létesül. A föld alatti folyosó célja, hogy a felszíni beléptetést és biztonsági ellenőrzést megszüntesse és minél távolabb helyezze az Országháztól. A képviselők munkáját is megkönnyíti az egyszeri ellenőrzés és a szabad közlekedés a két épület között.
Fotó: Oktoberfest Budapest
A koncepció szerint az eddigi “kakukktojás” homlokzat helyett térhez illeszkedő arculatot kap a képviselői irodaház, melyet szomszédjához igazítva hét helyett hat emeletesre szabnak. Az építészek az eredetileg idetervezett ház Hültl Dezső-féle 1928-as terveit értelmezték újra. Az 1972-ben épült, most szétbontott székházat Pintér Béla tervezte, aki a Budavári Hilton Hotel építésze volt. A képviselői ház átadása 2018 második felében várható.