A Pata Negra már évek óta a spanyol gasztronómiát kedvelők egyik kiemelt helye. A két tulajdonos most beszerzett Barcelonából egy faszenes sütőt, és épített köré egy komplett éttermet. Az El Asador de Pata Negra spéci sütőjében Spanyolországból származó húsok, tengeri herkentyűk, de még desszertek is megfordulnak.

Spanyolország és a gasztronómia kapcsolatát valahogy így kell elképzelni: mediterrán környezetbe helyezett nagy közös evések, középre tolt tányérok, hajnalban fogott halakkal, karakteres húsokkal, friss zöldségekkel, mellé zamatos borok. Budapesten egyre több igényes tapas bár jelent meg, ahol el lehet csípni ezt az életérzést, az élmezőnyben ott van például a Pata Negra, ami már 2004 óta látja el Spanyolországból importált alapanyagokkal és hangulattal a városiakat.

Van egy olyan furcsa jelenség, hogy ha valaki Spanyolországban jár, és ad a helyi gasztronómiai élvezeteknek, utána nehezen szabadul a sóvárgástól. Így járt Szilveszter és Vilmos is, akik hazatérve megnyitották a Pata Negra tapas bárt. Majd még egyet, most pedig egy szinttel feljebb léptek. Mindent úgy csináltak, ahogy kint látták: az alapanyagokat a receptekkel együtt a spanyoloktól szerezték be. Azóta beutazták már az országot, még többet ettek, és közben felkutatták a legjobb termelőket. Az ő termékeiket és eszközeiket hozták aztán haza, és egyesítették egy fiatalos, belvárosi étteremben: ez lett a 2017 februárjától működő El Asador de Pata Negra.A hely minimalista, de szép és igényes: főként natúr színek uralják.

De a lényeg azért ugye mégiscsak az étel.

Amikor asztalhoz ültünk a meleg kenyérszeletek és az olívaolaj-válogatás társaságában, Szilveszterék elkezdtek mesélni, galíciai kagylókról, madridi éttermekről.

A hely elsősorban spanyol alapanyagokkal dolgozik, amelyek szubjektíven vannak összeválogatva: ami Szilveszteréknek megtetszik, jön. Például a steak alapjául szolgáló vaca vieja vagy tejes bárányok, kecskék, malacok.

A koncepciót a faszenes sütőre fűzték fel, ebben percek alatt elkészül a steak, de a lazac, a krumpli és a desszert is, miközben finom füstös ízt kap.Az ételeket innentől kezdve nem fűszerezik, nem mázazzák, abban hisznek, hogy minden úgy jó, ahogy van.

Mi az előételek közül a zamburiñával (2500 Ft) kezdtünk, ami előbb vaslapra, majd tengerisó ágyra kerül. Hogy legyen összehasonlítási alap, fekete kagylót is kértünk, amit tengervízben tálaltak, ez biztosította a kellemes sósságot. A tatár (3000 Ft) itt mustárt nem lát, de bírtuk az alternatív változatot.

Jöttek a főételek, és jött füstölgő tölgyfadeszkán a lazac (3500 Ft). Kívül roppanós, belül pedig szaftos maradt. A történet itt még közel sem ért véget: befutott a kilónyi, bordáról leválasztott, felszeletelt, félig átsült chuletón (a steak spanyol változata: egy idősebb, vörösebb marhahús – 14 000 Ft) és a bőrével sült malac. Desszertként a ház specialitását, a sült almát (950 Ft) is leteszteltük.Az ízeken érezhető volt a füstösség és a jó alapanyag. A másik élményfaktor pedig az volt, hogy barátságos osztozkodások közepette végeztük ki a rengeteg fogást, sokszor kézzel nyúlva egy-egy falatért, szemérmetlenül lecsöpögtetve az asztalt. És ez így itt teljesen rendben van.
El Asador de Pata Negra
Honlap

Cím:

1061 Budapest, Paulay Ede utca 39. Nyitvatartás: hétfő-vasárnap:

11:00-éjfél