Placebo hatás vagy sem, sajtszag csapta meg az orrunkat a kis újbudai üzletbe belépve, pedig tudtuk jól, hogy tejnek itt helye nincs. Sőt, hőkezelésnek sem, mivel az üzlet a nyersvegán konyhát képviseli. Valakinek már a vegetáriánus étrend is rémisztő, hát még a vegán, a főzés-sütés nélküli táplálkozás pedig elképzelhetetlen, mi viszont személyesen megtapasztaltuk, hogy az elképzelésből szuper dolgok sülhetnek ki (némi képzavarral élve).

A kesutej illata hasonlít a tehéntejéhez, magyarázza Paczkó Roland és Sebestyén Mercédesz, innen eredhet a sajtszag, tehát nem képzelődtünk. A kezdetben vegán házaspár egy sokadik nyersböjtkúrát követően tért át a nyersvegán életmódra, és tapasztalataik szerint az „élő” tápláléktól sokkal könnyedebbnek és energiadúsnak érzik magukat, kevesebb alvás is elég nekik, és „könnyebbé válik a lélek is”. A sajtkészítés kezdetben otthoni hobbija volt Mercédesznek; a pozitív baráti visszajelzéseknek és a bátorításnak köszönhetően azonban úgy döntöttek, belevágnak a saját vállalkozásba. Bár a vegán éttermek és a nyersvegán fogások már nem ördögtől való dolgok itthon, a nyersvegán „nemsajtok” kuriózumnak számítanak nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában. Jogos a kérdés, hogy mégis hogyan készülnek a ránézésre (és ízre is) sajtszerű specialitások.

Vegán sajtokat magtejből szoktak készíteni a klasszikus hőkezelt sajtokhoz hasonlóan, itt viszont hőkezelés híján áztatják a magokat. Mercedesz szerint így az egész sokkal jobban emészthető, ásványi anyagokban, enzimekben dúsabb, egészségesebb. Az áztatott magot ledarálják, fűszerezik, probiotikumot adnak hozzá oltóanyagként, majd a massza megy a maximum 42 fokos aszalóba érlelődni – vagy nem, és lágy krémsajt lesz belőle.

A Say Cheez Raw-ban jelenleg kesudió képezi a sajtok alapját, de mandula és dió is lesz a menüben nemsokára. A választék nagy, különböző fűszerekkel sokféle ízkombináció, borsos, spirulinás, oregánós, levendulás, provence-i, kapros egyaránt kihozható. A mi sajttálunkrapaprikás-snidlinges, bazsalikomos, datolyás és spirulinaalgás válogatás került, mellé ropogtatnivalónak aszalt paradicsomos-kaliforniai paprikás, spirulinaalgás-Cayenne borsos és lenmagos-mexikói fűszeres krékerek, valamint csírák. Bár nem cél, hogy egy az egyben reprodukálják a hagyományos sajtokat, azok fanyar és telt íze visszaköszönt, és élvezettel, csodálkozva eszegettük a különlegességeket. Kedvencünk a datolyás változat lett, édes-sós ízvilága miatt, és meglepetésünkre egy sajttáltól rettenetesen jól laktunk, Roland szerint a magok és az étel „élő” jellege miatt. Kóstoltunk még akár kenyérre is kenhető kapros-goji bogyós és provence-i fűszerezésű lágysajtot is, amelyek még inkább „sajtszerűnek” hatottak.A meglepetés ezzel még nem ért véget. Olyan cukor és édesítő nélküli, datolyás-diós-fahéjas almás pitét ettünk a Say Cheez Raw-ban, amelyben a gyümölcsök szinte megszólaltak (egy szelet 890 Ft-ba kerül). 250-300 Ft-ért tömör, sima és brazil dióból összegyúrt energiabogyókat is árulnak szuperélelmiszerekkel dúsítva, a koronát pedig a félliteres, spenótos-banános-almás-spirulinaalgás smoothie tette fel a kóstolóra (980 Ft).

Az intenzív ízek, és az, hogy pukkadásig telve éreztük magunkat a végén, valószínűleg annak is köszönhető, hogy a fűszerektől kezdve a kesudióig minden alapanyag 100%-ig bio: a gyümölcsök, zöldségek a MOM biopiacról érkeznek, a sajtokban pedig semmilyen adalék, keményítő és sűrítőanyag nincsen. Mivel minden sütés-főzés nélkül, abszolút kézműves, aprólékos és hosszadalmas munkával készül, érthető, hogy nem olcsó a Say Cheez Raw: egy lágy nyers magsajt 1800, az érlelt 2100 Ft-ba kerül, a tálakra pedig ötfélét lehet válogatni 2600 Ft-ért a fent említett kiegészítőkkel együtt. A DoReMi lebomló dobozkáiban haza is lehet vinni a sajtokat. Húsevőként le voltunk nyűgözve, és bár nem tértünk át a nyersvegán konyhára, a látogatás és a házaspár egyedülálló szemlélete adott egy löketet az egészségtudatos életmód felé.