Volt egyszer Budapesten egy Uber, ami mobilapplikáció segítségével könnyítette meg az utasszállítást. A cég kivonulása után a rendszert megszerető sofőröknek és utasoknak nem kellett sokat várni, hogy hasonló körülmények között utazhassanak. Augusztusban elindult hazánkban is a Taxify, amit leginkább egy nemzetközi tech-startupként jellemezhetünk. A taxizás itt szintén applikáció alapú: ezen keresztül rendelhetünk autót, fizethetünk, visszakövethetjük az utat és a sofőröket is értékelhetjük. A rendszer modern, kényelmes, megbízható és teljesen utasbarát, teszteltük.

Hiába, a társadalmunkba egyre inkább beépültek a mobilapplikációk. Szeretjük böngészni az Instagramot, egy gombnyomással megérkezni a levelezésünkbe, online kurzusokon részt venni, vagy pár kattintással vacsorát rendelni. Már ugye "mindenre van alkalmazás", hiszen a XXI. század embere meg is kívánja az efféle kényelmet és innovációt.

A jó hír, hogy akkor is elég a telefonunkon pötyögnünk, ha egy sietős reggelen vagy megfáradt éjszakán taxit fognánk.

A dolog ismerős lehet az egykori ubereseknek, viszont most másról, egy hasonló alapokon és rendszeren nyugvó taxitársaságról beszélünk. A nemzetközi cég – avagy tech-startup – Taxify névre hallgat, és nagy valószínűséggel sokak számára ismerősen cseng. Mi is használtuk már, de a mostani utunk beszélgetéssel és fotózással egészült ki. Mondjuk a részleteket.

A tények: a Taxify egy nemzetközi taxitársaság, ami 3 éve Észtországból indult, olyan befektetőkkel, mint a Skype. Jelenleg 17 ország 23 városában van jelen, hazánkban éppen nyár vége óta. Az alappillér az Android és iOS rendszerű telefonokra egyaránt letölthető applikáció, amin keresztül megrendelhetjük, majd visszakövethetjük a fuvart, és a sofőrt is értékelhetjük. Külön jól jön, hogy a rendszer a GPS alapú helymeghatározásnak köszönhetően bárhol megtalál, a címet sem feltétlen kell beírni. Fontos kiemelni, hogy ez az alkalmazás nem az a fajta, ami időnként összeomlik, beporosodik vagy aktualitását veszti: egy 15 főből álló fejlesztői csapat folyamatosan ellenőrzi és tökéletesíti a rendszert, ami azért elég megnyugtató.

A technikai részletekre áttérve: ha szükségünk van egy autóra, kattintással jelezzük, aztán a legközelebbi szabad taxi már robog is értünk. Szuper dolog, hogy az autó érkezése előtt két perccel kapunk értesítést, de egyébként végig látjuk, hogy merre jár éppen a leendő fuvarunk. A sofőrök munkáját a waze nevű navigációs alkalmazás segíti, így biztosítva minket arról, hogy a lehető legrövidebb úton jutunk el a célig, nincs itt semmiféle turpisság. Szintén ezt előzi meg, hogy a taxaméter és az alkalmazás is számolja a kilométereket, ezeket összevetve történik a számlázás.A viteldíj a 450 Ft-os alapdíjon túl 280 Ft kilométerenként, tehát teljesen általános. Az alkalmazáson keresztül egyébként előre kikalkulálhatjuk a végösszeget, amit aztán a legegyszerűbb módon, az appon keresztül ki is tudunk fizetni. Rendeléskor egyébként választhatjuk azt az opciót is, hogy majd az autóban, kártyával vagy készpénzzel egyenlítjük ki a számlát.

Az értékelések itt amúgy tényleg számítanak, mert mint megtudtuk, egy csapat ezeket folyamatosan nézi, és ha egy sofőr nem éri el a megfelelő szintet, bizony búcsút vesznek tőle. Ebből is érezhetjük, hogy az utas több módon is védve van, ami egy nagyon pozitív törekvés. Az is hozzá tartozik a dologhoz, hogy a nap 24 órájában rendelkezésre állnak, segítenek, ha eltűnt valami, esetleg panaszt szeretnénk orvosoltatni.

A Taxify egy teljesen korszerű, innovatív és megbízható szolgáltatást kínál, és ezért csak örülni tudunk, hogy olyan nagyvárosok, mint Helsinki és Amszterdam után Budapestre is megérkezett.