Sokszor hallottuk gyermekkorunkban az "Olyan rumli van itt, mint a Cséry-telepen" mondást, de őszintén szólva, sosem érdeklődtünk affelől, hogy mi ez a kuplerájos Cséry-telep. Az 1880-as években a belvárosi szeméttelepek és káosz helyett egy bizonyos Cséry Lajos magánvállalkozó saját lovaskocsikkal kezdte a felgyülemlett hulladékot ipari vasúthoz szállítani, hogy aztán a Pestszentlőrincen kialakított lerakóba szállítsák azt. Ezért az elnevezés. A lovaskocsis megoldást később központosították és a háztartási hulladékszállítást így oldották meg.

Érdekes információ, hogy maga az utca-, úttisztítás gépiesítése sokkal hamarabb elindult, mint a szállításé. 1895-ben hozták létre a Köztisztasági Hivatalt, mely a mai FKF Nonprofit Zrt. elődje.

1929-ben állt forgalomba az első Mercedes-MÁVAG, modern "kukásautó", de sok forrás és visszaemlékezés tanúskodik róla, hogy bizony egészen a késő '40-es, kora '50-es évekig járták a belvárost a lóerővel húzott szemétszállító kocsik. A mai technológiákhoz képest igen érdekes belegondolni, hogy a nagy hanggal, több emberrel érkező kukás egykoron lovakkal parkolt be a belvárosi társasházak elé, hogy elszállítsa a felgyülemlett hulladékot.