Ha azt mondjuk, hogy átlagos, a legtöbb esetben bántó lehet. Egy olasz hely esetében azonban lehet, hogy ez még sincs így, hiszen náluk a hangzatos ételnevek és a vad kreációk helyett a stabilitás, a megbízhatóság kap prioritást. Egyszerű berendezést, korrekt konyhát és egy remek szicíliai desszertet találtunk a december közepén nyitott újlipótvárosi trattoriában.

A Casa Mia tulajdonosai olyan helyet akartak csinálni, ahova bármikor beugorhatunk egy olasz ételre. A celeb-vendéglátós calabriai Daniele Corrente és két társa, a szintén olasz importőr, valamint az amerikai-magyar közgazdász és vendéglátós exbróker. Összetett csapat, annyi szent, ha mindehhez hozzátesszük, hogy a pizzaszakács Sergio szardíniai, a szakács „olaszul” jól főző magyar, a felszolgáló pedig több évet élt Görögországban, látszatra bábeli zűrzavar keletkezik.

A Pozsonyi út és a Balzac utca sarkán elhelyezkedő trattoria helyén egykor a Móri borozó üzemelt, nagyjából negyven évig. A hely hírnevét többek között az adta, hogy – nem éppen profi mentalitásról tanúskodva – edzés után ide jártak az Újpest focicsapatának tagjai.

A bejárat mellett egy mérleg, az egyik ablak mellett egy piros robogó egy láda naranccsal, a háttérben pedig végig szól a Lasciate Mi Cantare, illetve a kordagyuris utánérzettől megszabadított, eredeti Ricchi e Poveri-féle Mamma Maria. A borok, az üdítők és a sörök Olaszországból érkeznek, ahogy az alapanyagok jó része is.

Az előételek közül mindkettő jó választásnak bizonyult. Az angol zellerrel főzött kékkagyló levét érdemes kimártogatni, nagyon finom, a pármai sonka és rukkola kíséretében érkező mozzarella pedig kívülről kicsit kemény, mivel egy füstölést kapott, belülről pedig szinte krémes. Remek.

Szubjektív benyomásunk alapján a legtöbben pizzára térnek be, ezeknek az ára 1450 és 2750 forint között van, az egyszerűbb tészták 1850 forinttól indulnak. Az étlapon nagyjából 7-8 pasta szerepel, de ha nem találunk meg valamit, kérdezzünk és a rendelkezésükre álló alapanyagokból elkészítik nekünk, amit kértünk.

A főételek és pasták közül többet is kipróbáltunk, a legizgalmasabbnak a Pesce spada alla marinara, vagyis a kardhal mutatkozott.

Desszertek terén nincs nagy választék, de erre nincs is szükség. A mindig kapható tiramisù helyett a napi ajánlatban szereplő cannoli siciliani-t rendeltük – és tényleg olyan, mint Szicíliában, az étkezés egyik fénypontja.

A konyha nem okoz csalódást – egyik ételt sem neveznénk elképesztőnek, de az olasz konyha nem is feltétlen erről szól – az árak nincsenek elszállva, a Pozsonyi út pedig, mint mindig, most is kellemes sétát kínál az ebéd vagy a vacsora után. Még nem tudni, hogy a trattoria-pizzeria milyen karriert fut be, de ha minden jól megy, két hónap múlva egy olasz delikát nyílik a Ráday utcában, szintén Casa Mia néven.Casa Mia Trattoria / Pizzeria
Facebook
Cím: 1137 Pozsonyi út 37.
Nyitvatartás: vasárnap-csütörtök: 11:00-23:00, péntek-szombat: 11:00-02:00