"Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz , tegyél ide egyet". Azok, akik fáznak, leakaszthatnak egy kabátot a Budapest számos pontján kihelyezett fogasokról.

A nagy hideg folytatódik, és hála pár kezdeményezőnek, elindult egy mozgalom – most már országszerte –, melynek lényege, hogy akinek már nem kell, az kiviszi egy régi vagy nem használt kabátját Budapest különböző pontjaira, és felakasztja egy állványra. Aki pedig fázik, az leakasztja onnan. Több helyen a városban láthatunk ruhaállványokat forgalmasabb csomópontokban, és többek között a Castro Bistro (Madách tér), Móricz Zsigmond körtér, Vígszínház és a Katona József Színház előtt is, ahova vihetünk kabátokat, hogy azok, akik nagyon fáznak, elvihessék és használhassák azokat.

A megmozdulás ötletgazdája Gerlóczy Zsigmond, az általa elindított kezdeményezés már országszerte szétgyűrűzött, Zsigmond egy fotót látott meg egy ruhakereskedésről, amely előtt állt egy fogas, és egy szöveg, miszerint ”Ha fázol , vegyél el egy kabátot. Ha segíteni akarsz, tegyél ide egyet

Bizonyára nektek is feltűnt , hogy nagyon-nagyon hideg van. Olyan hideg , hogy azoknak , akik az utcára kényszerülnek , az élete forog kockán. Gondolkoztam rajta , hogy lehetne hathatósan segíteni ezeken az embereken." – írja Gerlóczy Zsigmond, aki arra buzdít mindenkit, hogy ha van felesleges fogasa, helyezze azt ki minél forgalmasabb területen, aluljárókban.

Volt olyan kommentelő, aki leírta, hogy könnyek szöktek a szemébe, mikor a fia kinőtt kabátját meglátta egy rászorulón. Gerlóczy a Facebook-oldalán már egy térképet is megosztott.
Részletek itt, szabad fogas pontok pedig itt.