Élmény

Januári programajánló

Fotó : Bódis Krisztián / We Love Budapest
Januári programajánló

Általában lassan indul be az év, ami a programokra vonatkozóan is megállja a helyét. Megijedni azért nem kell, bőven lesz mit csinálni az igencsak hidegnek ígérkező januárban. Még a szabadban is.

Koncert
A raprock zenét játszó Crazy Town a mai napig nagy népszerűségnek örvend, amit mi sem mutat jobban, mint hogy az első sikeres európai turnéjuk után 2017-ben ismét végigjárják Európát az ILL DOSE társaságában. Január 16-án második alkalommal látogatnak hazánkba.
A legendás tenor, José Carreras utolsó világ körüli turnéjának keretében Magyarországra is eljön. Az „A Life in Music” című koncertjével 2017. január 20-án lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.
Az évente útra kelő Nagy kínai újévi hangverseny ötletét a Kelet és a Nyugat klasszikus zenei tradícióit, az európai és az ázsiai kultúrát egyesítő szándék adta. Az egyedülálló zenei vállalkozás 1998 óta a bécsi Musikvereintól az amszterdami Concertgebouw-n át a berlini Filharmóniáig nézők ezreit bűvölte el a klasszikus kínai hangszerekkel, a hagyományos zenével, az azzal harmonizáló öltözettel, és természetesen a vezető kínai együttesekből érkező muzsikusok magával ragadó előadásával, amely január 21-án a Müpában látható.
Fran Palermo zenéje az izgalmas változások és az állandó teljesség egysége. Rock, folk, indie hangulatokból fúvósokkal, gitárral, billentyűvel és megfelelő ritmussal olyat főznek, amit nem lehet nem szeretni. Igazi táncolós zenét játszanak, amelyet január 25-én a Müpában speciális bársonyfoteles verzióra formálnak.
2015 egyik legnagyobb rap-/hiphopbombáját az atlantai OG Maco dobta le: a U Guessed It harsány, minimálzongorás trapje 50 milliós nézettségig kúszott a YouTube-on. Az év legnagyobb ígéretei közé sorolt rapper Európába ruccan át, és többek között az A38 Hajón is tart egy súlyosnak ígérkező klubkoncertet január 30-án.
Buli
Thissizz sorozat hónapról hónapra összeköti az underground elektronikus zene új és állócsillagait, legsokoldalúbb előadóit. Mindezt Budapest sokat látott klubjaiban vagy akár alternatív rendezvényhelyszínen. Január 14-én Way Out West (dj set), Jody Wisternoff (dj set) Metha, és Marco Grandi diktálja az alapokat.
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
A januári Winter Mirage fő vendége ezúttal a progresszív zene prominens képviselője, a Ticon mely 5 év után egy új albummal jelentkezik. Január 21-én a Dürer Kertben hallhatod.
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
Máris itt a 2017-es év szenzációja: először a történelemben Budapestre érkezik a híres partisorozat, a Boiler Room. Január végén az Akvárium Klubban látja vendégül a house és technó műfaj ismertebb arcait, ezen a január 25-i estén konkrétan Route 8, S. Olbricht, Kiss Imre, Snow Bone és Jimmy Asquith csíphető el.
Fesztivál
A Gurulj a Jégre élménynapon jégkorongozó sportolók és kerekesszékes gyermekek közösen száguldanak január 7-én. A korizós nap keretében lesznek különböző ügyességi feladatok és versenyszámok, szlalom, célba lövés, kreatív játékok, hokibemutató, illetve az eseményen részt vevő válogatott és profi szintű, első osztályú sportolókkal közös fotózást is terveznek a Tüskesátorban.
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
Fiatal alkotók friss és szerethető előadásai azoknak, akik már ma látni akarják a jövőt. Nagytermi- és stúdió előadások, csoportos kiállítás, színházi premier, irodalmi viták, vizsgafilmek, beszélgetések, koncertek és meglepetésprogramok az Y generációtól – ez a január 11-én kezdődő NEXTFESZT.
Sport
A Magyar Jégkorong Szövetség támogatásával január 7-én a Városligeti Műjégpályán rendezik meg az 1. Decathlon Tavi Hoki Tornát, amelyre amatőr jégkorongozókból álló csapatokat várnak. Egy csapat 4-6 főből állhat, a jégen 3-3 ellen folyik majd a csata kiskapura, amelyben nem állhat kapus.
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
A Népliget betonozott útjain, földutakon, és néhol a földutakat elhagyva fut majd a mezőny január 7-én az Újévi malacos futáson. A terep egy fokkal egyenetlenebb, mint amilyen a városligeti nyulas futásnál volt, úgyhogy légy óvatos a talajon a 4.5 km-es táv alatt.
Gasztro
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
Január 13-15. között rendezik meg a Forralt Bor Fesztivált, az év első gasztronómiai összejövetelét Budán, az Allee melletti sétányon. A forralt borok mellett szívet melengető italválasztékkal készülnek; kávékkal, forró csokikkal, kakaókkal, speciális teakínálattal, grogokkal, puncsokkal, “hütte” italokkal, forralt sörökkel, pálinkákkal és még megannyi finomsággal.
Kiállítás
Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó egyéniségeit feldolgozó kiállítás-sorozatát folytatva a modern magyar művészet egyik legjelentősebb és legkülönlegesebb alakjának, Ország Lili (1926–1978) festőművésznek rendezett kiállítást a művész születésének 90. évfordulója alkalmából. Ország Lili alkotásaiból még soha nem láthatott a közönség ilyen nagyszabású, a teljes életművet átfogó tárlatot, mely március 26-ig látogatható.
Januári programajánló
Fotó: Az esemény Facebook-oldala
A január 13-án nyíló The Champion interaktív sportkiállítás közel 3,5 kosárpályányi területén tucatnyi sportjáték és teszt vár 9 játékállomáson. A sportágak történetétől a bajnokká válás legapróbb rejtelmein át, a legnagyobb eredményekig megismerhetsz több ezer adatot és érdekességet. Tudj meg többet a bajnokokról, próbáld ki, melyik sportágban lennél bajnok, vagy versenyezz barátaiddal játékos teszteken!
Színház
A nagy sikerrel játszott első rész után idén jön a folytatás, az Anyám tyúkja 2, ahol az Örkény Színház társulata továbbra is a magyar irodalom kötelező verseit adja elő, de nem száraz, unalmas vigyázzállásban, hanem zenével, díszlettel és valamivel minden verset megspékelve. Az első résznél már kiderült, a nézők szeretik a verseket, a második részben pedig arra koncentrálnak, hogy ne ismételjék magukat, szóval újdonságokra, és természetesen új versekre számíthatsz a januárban legtöbbször már telt házas előadáson.
Januári programajánló
Fotó: Pinceszínház
Prah két szereplőjével, egy házaspárral megtörténik az, amiről a legtöbben csak álmodunk: ötösük van a lottón. Álmodozni könnyű, örülni viszont nehéz. Kakaó-Prahos dobozba dugják a szelvényt. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat. A házaspár nem tud mit kezdeni az ölébe hullott lehetőséggel: hisz már nem vásárolhatják vissza az elmúlt éveket, és már nem válthatják meg a közös jövőjüket sem. Spiró György komédiája a Karaván Színház és a Pinceszínház közös produkciója január 14-től látható.
Mozi
A Tiszta szívvel egy akcióvígjáték egy kerekesszékes bandáról: két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú. Január 10-én nézheted meg.