2016 igen sűrű év volt Budapest életében is, ha a vendéglátóhelyek cseréit, új nyitásokat, a szomorú vagy a várható bezárásokat nézzük. Trendek mennek és jönnek, de egy biztos, új városrészek kezdenek felfutni és a jól bevált részeken is jól működik a természetes szelekció. Ami 2017-ben berobbanhat majd, az lehet akár egy Michelin-csillagos séf piacon nyíló helye, vagy egy új, ám hamar nagyon sikeressé váló street food szereplő új egysége is. Alig várjuk őket!

2016 finise is erősre sikeredett, olyannyira, hogy hiába figyeljük a hónapok alatt akár teljesen átformálódni látszó gasztrotérképet, már nem tudtuk az évbe belepasszintani például a Mánia, az Antré vagy a Chouchou tesztjét sem. Januárban minden újdonságot pótolni fogunk, valahogy most nem tűnik uborkaszezonnak a hónap, az események jócskán felgyorsultak.

A legfontosabb 2016-os nyitásokról már szóltunk és most azokról a közelgő jövő évi bemutatkozásokról csináltunk egy gyűjtést, melyekről mi is tudomást szereztünk. Hiszen fontos lehet, hogy kik és milyen irányban mozgolódnak a gasztroszcénában.

Széll Tamás és Szulló Szabina párosának Belvárosi Piacos terveiről aránylag sokat tudunk már. Ugyan a két példás szakember most leginkább a Bocuse D'Or témáján pörög, tudvalévő, hogy hamarosan megfizethető, magyaros gasztrotérrel jelentkeznek, Stand 25 névvel. Folytatódik, vagy leginkább kulminálódik tehát a topséfek fine dining vonaltól való hátralépése és az elérhetőbb és érthetőbb kulinária térhódítása.

A Beszálló durván dübörög, vannak, akik többször is nekifutottak már Huszár Krisztián és csapata forradalmi food bar-jának, míg végre asztalhoz jutottak. Tudvalévő, hogy a séf egy másik projekten is dolgozik: ez lesz a Fáma, melyről már mi is írtunk korábban.
Úgy tudjuk, a Menza tulajdonosi köre is mozgolódik: a Bazilika környékén készülnek egy új projekttel. Kiindulva a Menza töretlen sikeréből, szintén egy reményteli nyitásról beszélünk. "Boszporusztól Gibraltárig" jelmondattal készülődik a Dobrumba, mely kívánatos articsókás grafikával sejteti tematikáját és tervek szerint januárban nyit is.

A Piarista köz is tartogathat még több meglepetést: a KIOSK és a Babel mellé Hlatky-Schlichter Hubert egy új projekttel készül, ami a TEREM Budapest nevet kapta.


Úgy tudjuk, koktélos fronton is erősnek ígérkezik a következő év. Egyrészt úgy hallottuk, az egykori Solera Café helyén tapasos-koktélos hely nyílik hamarosan, másrészt már említettük mi is a Black Swant, mely a Klauzál utcában indul majd speakeasy-ként, nagyon durva italszelekcióval. A hattyúhoz pedig a Madách téren egy apró showroommal egybekötött "alapozó" hely is társul, az egykori Sierra helyén.


Egy olyan pletykát is hallottunk, miszerint a Nagymező utca Instantja a Klauzál utcai Doboz helyére költözik majd, de ez egyelőre még szóbeszéd szinteken mozog.

Az általunk is dicsért Kemencés Pizza a XV. kerületi helye mellé egy újat is kap az év elején. Az ambíciók már megvoltak akkor is, mikor először náluk jártunk, ám úgy néz ki, sikerül igen hamar terjeszkedni, ennek pedig mi is nagyon örülünk.