Gasztró

Halbolt a belvárosban – La Pescheria

Fotó : Norbert Hartyányi / We Love Budapest
Halbolt a belvárosban – La Pescheria

A magyar ember nagy átlagban még mindig nem eszik túl sok halat. Az édesvízitől az “iszapos” elgondolás miatt ódzkodik, tengeri halhoz pedig frissen nagyon ritkán jutunk. Talán csak nyaralások során, vagy igazán jó éttermekben. Budán mindenki ismeri a Budaörsi Halpiacot, ám a pesti oldalon igazán hiánycikknek számít a friss rák, branzino (tengeri sügér), kagyló, vagy netán a homár is. Az Alkotmány utca Bajcsy-Zsilinszky úthoz közelebbi felén találjuk a La Pescheriát, ahová minimum heti kétszer érkezik a mediterrán haláru.

Őszintén szólva nem vagyunk túlságosan eleresztve tengeri javakkal – az egyik legízletesebb ínyenc fogások a halas ételek, hozzánk pedig sajnos csak hosszas szállítási folyamatok után jut el a tintahal vagy a lazac. A logisztika miatt magas az ár és kevés az ismeret, hiszen sajnos nem úgy működik a szombati piacolásunk, ahogy Szicíliában. Egész sokat kell szervezkedni ahhoz, hogy ne glazúrban érkező halakat kínáljanak nekünk.
Halbolt a belvárosban – La Pescheria
Fotó: Balkányi László / We Love Budapest
Az ismert budaörsi piac mellett természetesen nagykereskedőknél is mérik a Szent Jakabot és a lepényhalat, viszont végre eljutottunk a La Pescheriába, ahol olasz tulajdonosok látják el a környéket remek és friss haláruval. A finomságok jégről kerülnek a szatyrokba, nincs sokkolós mélyfagyasztás. Az Olaszországból érkező szállítmány minden tételét igyekeznek tényleg a lehető legfrissebben kínálni a visszajáró vásárlóknak, éttermeseknek és az utcáról beeső és boldog leendő vásárlóknak, akik nem tudták, hogy a környéken kapható ördöghalfarok és vad durbincs is.
Az üzlet egyszerű kialakítású, fókuszban magával a halas pulttal, továbbá a kirakatban lévő óriási akváriummal, melyben élő homárokat, tarisznyarákokat és osztrigákat találunk. Egy további csemegepultban olasz delikátáru sorakozik: szalámik, kolbászok, mortadella, kapribogyó. Sőt, Edit, a Pescheria üzletvezetője és láthatóan szíve is, saját receptúra szerint összeállított félkész, vákuumozott halételeket is kínál: kagylót, lazacot, homárt, töltve, melyeket csupán a sütőbe kell betenni. Ezeket jobb megrendelni tőle előre, hiszen nagyon népszerűnek számítanak.
A karácsonyi nagy roham előtt jártunk náluk, állandó nagy mozgás, izgatott háziasszonyok és már ismerős vásárlók válogattak a gyönyörű halhúsokból. Nemcsak karácsonykor, hanem egész évben érdemes látogatni őket, akkor is, ha eleve sok halat eszünk és szeretjük otthon elkészíteni, illetve akkor is, ha szívesen kísérleteznénk. 

La Pescheria
La Pescheria Facebook
Cím: 
1054 Budapest, Alkotmány utca 19.
Nyitvatartás: Hétfő – Csütörtök: 10:00 – 18:00 Péntek 10:00 – 19:00 Szombat 09:00 – 15:00