Egészen rég jártunk már Ferencvárosban, de most egy csésze remek kávé, mennyei kézműves krémtúró és egy kellemes beszélgetés erejéig pótoltuk az elmaradást. Mindez a Tényleg Espresso Barban esett meg, a Lónyay utca egy menő, geometriai alakzatokkal dekorált üzlethelyiségében. A hely elég apró, de cserébe kávéillat tölti meg, amibe frissen facsart gyümölcslé aromája is vegyül. Ha ezt odakintről nem is lehet érezni, azt már innen is láthatjuk, hogyan sürgölődik a pult mögött a tulajdonos pár, aki a multivilágot maga mögött hagyva kitanulta a barista szakmát.

Hiába, ha valami újhullámos, akkor az mágnesként vonzza be a budapesti hipszter közönséget. Ha ráadásul mellé kávéról van szó, nincs az a kidekorált tejhab, ami megúszná az Instagramot. Lényeg a lényeg: sokan ugrunk az újhullám témára, és szerencsére egyre több olyan kávézónk van a városban, ami okot ad erre. Klassz ez a vonal, mert az ültetvényektől a csészéig számít a kávé útvonala és minősége, ráadásul bátran kísérleteznek ízekkel, fajtákkal, elkészítési módokkal és a vendégek hajlandóságával, hogy ezeket fogyasszák. Mi a magunk részéről vevők vagyunk erre, ezért is örültünk meg nagyon, amikor rábukkantunk a Tényleg Espresso Barra. Az öröm már csak akkor volt nagyobb, amikor az első korty kávé után nyugtáztuk, hogy ez jó.

A kávézó nagyon új, de önmagában ez valahogy fel se tűnne, mert nagyon rendben vannak a részletek: fel vannak címkézve a papírpoharak, vannak elvitelre szánt, logózott kávécsomagok, de még kutya- és macskatál is van kikészítve a padlóra. A tulajdonosok azok az igazi kedves emberek, akik mosollyal fogadnak, közben pedig lelkesen készítik a feketéket és lelkiismeretesen rajzolják a tejhabba a szívecskéket.

Apropó, tejhab! A tej amolyan kézműves fajta: a máriahalmi Hétforrás Birtokon legelésző tehenek biztosítják. Ez azt jelenti egy tejjel szervírozott kávé, mondjuk cappuccino (560 Ft) esetében, hogy a koffeint egy tartalmas, krémes, lágy ízzel megtámogatva tölthetjük magunkba. Ha a Ténylegben járunk, mindenképp kérjünk egy joghurtot, krémtúrót vagy sajtot is, mert isteni finomak.

A koffeines szortiment a klasszikus (de mégsem!) opciókon kívül filterkávékat és cascarát (660 Ft) takar, de állandó jelleggel kapható náluk frissen facsart narancslé és valamilyen szezonális smoothie. Egy ideális reggeli ital része tehát már meg is volna, itt az idő szemrevételezni a harapnivalókat. Debrecenit és Eggs Benedictet ne keressünk, ellenben van szendvics (560 Ft), házi (egyelőre sütés nélkül készült) süti (430 Ft), croissant és a korábban magasztalt tejtermékek is, amik jól passzolnak az újhullámos italok mellé, anélkül, hogy elvennék tőlük a reflektorfényt.

A kávéról még annyit, hogy az egyik őrlőben egy olasz blendet találunk, állandó jelleggel, a másik őrlő tartalma viszont változik: 3 hetente más termőterületről származó változatot kóstolhatunk. Találunk még egy vendégkávét is, ami egy limitált, újhullámos kávékülönlegességet takar. A lényeg, hogy bármikor bizalommal beugorhatunk ide egy csésze feketéért és néhány kedves szóért, ha pedig nem sietünk annyira, a pultnál le is ülhetünk kicsit. Visszajárni érdemes, mi már beszereztük a pontgyűjtő kártyánkat.