Szokásos karácsonyi ajánlónkban ezúttal a budapesti közparkokat, Ybl épületeit, a Szabadság tér történetét és a magyar art deco építészetét bemutató kötetek szerepelnek. Aki szereti a várost és a könyveket, ezekkel a kiadványokkal nem lőhet mellé.

Budapest közparképítészetének története a kiegyezéstől az első világháborúigCsepely-Knorr Luca tájépítész könyve a dualizmus korának közösségi célokra épült parkjaival foglalkozik. Az igényes kivitelezésű és gazdagon illusztrált kötet elsőként bemutatja Pest-Buda városfejlődését és zöldterületeit a városegyesítés előtt, majd a 19. század második felének közparképítési trendjeit. A következő, egyben leghosszabb fejezet Budapest 19. századi zöldterületeit mutatja be, részletezve a közparkok városrendezési tervekben betöltött szerepét, az egyes városépítési akciókat és helyszíneket, a fejezeten belül pedig hangsúlyos szerepet kap az újonnan tervezett két nagy park – a Népliget és a Gellérthegy környezete – is. Végül a szerző értékeli a főváros dualizmuskori közparképítészetét, kiemelve, hogy az eleinte külföldi mintákat követő, később progresszíven alkotó magyar tervezők nemzetközi szinten is jelentőset alkottak, a tárgyalt területek pedig hozzájárultak Budapest világvárosi jellegének kialakulásához. A kötet angol nyelven is megjelent Barren places to public spaces. A history of public park design in Budapest 1867–1914 címen.
Csepely-Knorr Luca:

Budapest közparképítészetének története a kiegyezéstől az első világháborúig
Budapest Főváros Levéltára, 2016 160 oldal 3900 Ft
Áthallások - Resonanzen - Allusions - Ybl a PalotanegyedbenHidvégi Violetta és Sebestyén László kötete a XIX. század meghatározó építésze, Ybl Miklós és a korszak kiemelkedő városfényképésze, Klösz György munkáit állítja párba, így teremtve kapcsolatot két művészeti ág között. A nagy elődhöz egy mai fotográfus, Sebestyén László csatlakozott, így nemcsak az egykori állapotot, a frissen elkészült épületeket láthatjuk, hanem azok mai állapotát is dokumentálták a szerzők. A kötetben elsősorban a palotanegyed épületei köszönnek vissza köztük olyanok is, amelyek mára már eltűntek a városszövetből. A gazdagon illusztrált, archív és új fotókat, valamint tervlapokat is felvonultató kötet magyarázó szövegei három nyelven, magyarul, angolul és németül is olvashatóak, így kiváló ajándék lehet akár az építészet és Budapest múltja iránt érdeklődő, külföldi ismerős számára is. A kötet Budapest Főváros Levéltára egyre szélesebb építészettörténeti sorozatának egyik legújabb darabja, amely az – elsősorban a szakmának szóló, általunk is ismertetettYbl-épületsorsok az Unger-háztól a Kálvin térig című kötet sikere után született meg, immár a szélesebb közönség számára.

Hidvégi Violetta-Sebestyén László:

Áthallások - Resonanzen - Allusions - Ybl a Palotanegyedben
Budapest Főváros Levéltára, 2016 203 oldal 3900 FtA Szabadság tér BudapestenTörök András művelődéstörténész, a Budapest folyóirat jól ismert, Simplicissmus Budapestje című rovatának szerzője, a számos kiadást megélt Nagy Budapest Könyv és egyéb várostörténeti-ismeretterjesztő kiadvány szerzője, aki ezúttal egyetlen fővárosi tér történetére koncentrál legújabb kötetében. A mai Szabadság tér a városhoz képest viszonylag kis területű, de a múltja annál gazdagabb, amelyet a szerző korszakonként be is mutat. Megismerhetjük többek között – az akkor még a város szélén álló, katonai célokra használt – Újépület történetét, majd a szerző nemcsak az építtetőkről, a Közmunkatanács szerepéről és a lebontás körüli vitákról emlékezik meg, hanem felvillant egy-egy életképet a falakon belüli világból. A későbbiekben vázlatosan bemutatja a tér beépítésére kidolgozott terveket, majd a szélein felépített házakat, így az Osztrák-Magyar Bank, a Tőzsdepalota és a Kereskedelmi Csarnok épületeit. Végül öt, a térhez kapcsolódó, egymáshoz lazán kapcsolódó történelmi eseményt, jelenséget, korszakot mutat be a szerző. A kötet az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület Ingatlanfejlesztés anno című sorozatának keretében jelent meg.

Török András:

A Szabadság tér Budapesten
Budapest, 2016 92 oldalA magyar art deco építészet I.

rész - Hungarian art deco architectureBolla Zoltán könyvének megjelenését hat évnyi kutatás, 20 000 km megtétele és több ezer fotó elkészítése előzte meg. Az eredmény: a magyar art deco építészetét bemutató kötet mintegy 1000 fotóval, 400 épülettel 88 építésszel és építészpárossal, valamint kivehető térképmelléklettel. A kötet különlegessége, hogy nemcsak a szövegeket köszönhetjük a szerzőnek, hanem a gazdag képanyagot, a könyvtervet, a tipográfiát, a képfeldolgozást és a tördelést is. Annak ellenére, hogy a szerző nem képzett fotós, érződik a szépség iránti fogékonyság és az igényesség, tényleg ritkán tarthatunk kezünkben vizuálisan ennyire egységes kötetet, ahol a kép, a szöveg és minden apró részlet a helyén van. A színvilág, a tipográfia és az egész elrendezés nagyon hangulatos – és nem mellesleg a tárgyalt korszakot idézi. A szerző aprólékosan feltárja és bemutatja az art deco forrásait, kezdve a történeti stílusok újraértelmezésétől és az egzotikumtól egészen az avantgárd képzőművészet hatásáig. Kivételesen szép kiadású, a témát egyedülálló mélységben tárgyaló könyv született, amelyet jó szívvel ajánlunk minden építészet – és az ország múltja – iránt érdeklődőnek.

Bolla Zoltán: A magyar art deco építészet I. rész - Hungarian art deco architectureAriton Kft, 2016 272 oldal 7990 Ft