60 évvel a forradalom után nagy kihívás, hogyan hozzuk közelebb a múltat a fiatalokhoz, vagy egyáltalán bárkihez, aki csak történelemkönyvekben találkozott a témával. Vezetett '56-os városi séták eddig is voltak, és a Budastep most bevetette a modern technika vívmányait is: a mobilapplikáció és a virtual reality-szemüveg kiszabadítja a történelemórát az osztályterem falai közül, és abszolút élményszerűvé teszi a száraz tényeket. Mi is felvettük a futurisztikus szemüveget, és húsz 16 év körüli diákkal együtt visszarepültünk az időben, hogy bejárjuk a forradalom három ikonikus helyszínét.

Az 1956-os forradalom a középiskolák negyedik osztályában elvileg tananyag, de az érettségire és felvételire készülés hevében általában csak egy hézagos áttekintés fér bele, vagy egyáltalán nem is marad rá idő. Miközben idén mindenhonnan méltóságteljes megemlékezések folynak, nehezen élhető át a forradalom lényege, és a fantáziánkat hiába hívjuk segítségül. A képzeletünket viszont kitűnően helyettesítheti a készülék, amiben a szemüveglencsék elé egy okostelefon van csúsztatva, és amin keresztül 3D-ben tárul elénk a Kossuth tér, a Blaha és a Corvin-köz.

Egy csapásra visszautazunk a múltba: a Parlament előtt a turisták helyét a forradalom legvéresebb budapesti eseményét megelőlegező tankok veszik át, a 4-6-os és a Rákóczi úton száguldó 7-es busz helyett lángoló villamost, földre döntött Sztálin-szobrot látunk, balra pedig az egykori Nemzeti Színház tölti ki a teret. A Corvin közben 60 éve is mozi állt, a szűkös, házfalak által kitűnően védett térben 360 fokban elfordulva viszont eléggé jól érzékelteti az applikáció, miért is ez volt  ‘56 legfontosabb stratégiai és legtovább kitartó ellenállási pontja.

A kétórás sétán jólnevelt diákokkal volt dolgunk, de azért nem nehéz elképzelni, hogy a virtuális valóság és az izgalmas applikáció egy virgoncabb tini figyelmét is könnyen lekötheti. Fejhallgatón keresztül fegyverropogás, bombák, egyéb csatazajok is érzékeltetik a hangulatot, miközben idegenvezető magyarázza nekünk a látottakat és a történelmi hátteret; de rövid, kérésre felugró és eltüntethető információs blokkok is összefoglalják a lényeget. A különböző helyszínekhez kötődő hősöket is megismerhetjük fotóval, a Kossuth téri sortűz áldozatai közül Gárdos Pétert, az MTI fotóriporter gyakornokát, a Blahán a korban a túra résztvevőihez korban közel álló, 14 évesen elhunyt Szeles Erikát,,vagy a Corvin-közben Pongrátz Gergely és Iván Kovács László főparancsnokokat.

Mi legalább annyira élveztük a sétát, mint a diákok – szóval felnőtteknek sem árthat meg a történelem élményszerű felfrissítése. A középiskolásoknak a séta ingyenes, december 20-ig lehet jelentkezni a hello@budastep.com email címen. A Te ’56-od programsorozat részeként sok más izgalmas játékot is fejlesztettek, amelyek ezen az oldalon érhetőek el, a VR-túra alkalmazása jövőre pedig mobilra is letölthető lesz, így szemüveg nélkül, telefonnal a kezünkben sétálva is képet kaphatunk majd arról, hogyan is festett a főváros a forradalom hevében.