Álmai divatiskolájában, a párizsi Studio Bercot-ban végzett, s kalandos, mégis logikus lépések eredményeképpen kötött ki a cipőtervezésnél. Munkájában fontos szerepet kap a felelős attitűd, hiszen minden kollekciójában azt kutatja, hogyan lehet a fenntarthatóság ideájával egyre nagyobb harmóniában létezni, de legalább ennyire következetesen törekszik a vevőivel való személyes találkozásra, kapcsolattartásra is. Andrea ugyanis minden részletében személyre szabott lábbeliket készít, mi több, lehetőség szerint ő maga vesz méretet leendő vevői lábáról.

A NES cipők vagányak, merészek, ugyanakkor kifinomultak és nőiesek, nem követik szorosan a divattrendeket, de frissek és karakteresek. Márkanevét az angol-magyar szótárt találomra felütve választotta, s a betűszó jelentése: Not Elsewhere Specified, azaz máshol nem pontosított. S éppen ez a pontosítás, folyamatos újradefiniálás jelenti brandje esszenciáját. Az újabb és újabb kollekciók egy fejlődési folyamat állomásai, lehetőségek végtelen tárháza, amelyekben a divatipar és saját dilemmáira keres válaszokat szépséges csizmák, a lábhoz oly gyengéd mokaszinok és izgalmas magassarkúk formájában.

We Love Budapest: Hogyan született meg a NES?
Szilágyi Andrea: Még a legendás Studio Bercot-ba jártam – ahol többek között Nicole Farhi és Isabel Marant is tanult –, amikor gyakornokként a román származású ismert divattervezőhöz, Venera Arapuhoz kerültem, akinél azonnal belekóstolhattam a cipőtervezésbe is. Ugyan erről az iskolában kevesebbet tanultunk, én izgalmasnak találtam a témát, és Veneránál kezdett el igazán foglalkoztatni a dolog, mert itt végre a gyakorlatban láthattam, tanulhattam meg, mi hogyan készül.

Emlékszem, elmentünk egyszer együtt a Pompidou-ba egy – a dadaizmusról szóló – kiállításra, és már ott elkezdtünk rajzolgatni, tervezgetni egy hegyes orrú, magas sarkú cipőt, öt piros pöttyel a lábkörmök helyén a 2002-es nyári szezonra. Szabadúszóként ott ragadtam még pár tanulságos szezonra, s amikor onnan eljöttem, kitaláltuk a barátnőmmel, hogy csinálunk egy cipőboltot a Marais negyedben. Az üzlet saját márkáját terveztem volna én, illetve a többi, a boltban eladott modell kiválasztása lett volna a feladatom. Végül a barátnőm egyedül vágott bele, s ez ma is létezik HOSES néven a rue de Poitou-ban. Saját márkája ugyan nincs, de igen népszerű a turisták körében is. Nekem viszont ez volt a végső lökés, hazajöttem megcsinálni a NES-t.WLB:

2004 óta létezik a márka, de tavaly újra lendületet vett. Miért érezted úgy, hogy frissíteni szeretnél?

Sz. A.:
2010 és 2015 között egyáltalán nem gyártottam a NES-nek kollekciókat, csak más márkáknak terveztem, jógáztam, a családra koncentráltam. Amikor 2015-ben újra felvettem a fonalat, az is valahogy organikusan történt. Épp megint hazaköltöztem, és egyre kevésbé kötött le a jógatanítás. Nemcsak szép, de környezetbarát cipőket szerettem volna készíteni, elsősorban a saját és a környezetemben élők lábára. Olyat, ami pont méretre és igény szerint készül. Újra megtaláltam a Nesttát, azt a nyíregyházi gyártót, amelyikkel már korábban is dolgoztam, és végre megvalósíthattam régóta dédelgetett krepp talpas terveimet. Aztán szép lassan megtaláltak a kliensek. Egyre többen lettek, készült egy online shop, és szépen elindult a külföldi érdeklődés is. Most táskákon, illetve egy sorozattalpas modellekből álló, kedvezőbb árfekvésű kollekción is dolgozom.

WLB:

Hangsúlyozottan fenntartható brandet viszel. Mit jelent a környezettudatos szemlélet a NES esetében?

Sz. A.:
Mindenkori felelősségvállalást. Igyekszem környezetbarát alapanyagokkal, növényi cserzésű vagy újrahasznosított bőrökkel, vulkanizálatlan gumival, különféle textilekkel dolgozni. A gyártás esetében például ez több szempontból is érvényesül. A Nestta a lehető legkisebb ökológiai lábnyom elérésére törekszik, ezért a felhasznált elektromos energia egy részét napelemekkel állítják elő, meggymaggal fűtenek, sőt a társadalmi elkötelezettségük is példaértékű, hiszen elítélteket is betanítanak és foglalkoztatnak bizonyos munkafázisokban. Én magam is arra törekszem, hogy ameddig csak lehet, meghosszabbítsam egy cipő élettartamát, ezért ingyen és garanciálisan javítom őket addig, amíg az lehetséges és értelme van. Ezekhez a cipőkhöz különben is más a viszonya a vásárlónak, hiszen pontosan a lábára igazítjuk a méretet, ő választhatja ki a színeket. Ettől ez a cipő sokkal személyesebb, fontosabb, talán ezért jobban is vigyáz rá.

WLB:

Az etikus szemléleten túl mitől különlegesek még a cipőid?

Sz. A.:
Formaviláguk egyszerű, mégis finom. Inkább időtlen, emellett persze puhák és kényelmesek, még a magas sarkú változatok is. Egyébként ez az a terület , ahol a legnagyobb a nyomás rajtam a publikum részéről. Nem is akartam feltétlenül magas sarkú cipőt készíteni, de már az első szezon előtti megkeresések jó része erről szólt. Most tervezem is visszaállítani a csatasorba az egyik klasszikus kaptafám, akinek ugyanis volt már egyszer tőlem magassarkúja abból a sorozatból, az utána csak olyat akar.

WLB:

Nemrég debütált a KindNESs kollekció. Milyen cipők kerültek ebbe a szériába?

Sz. A.:
Minden kollekcióm egyfajta lenyomata annak, hogy mivel foglalkozom az adott pillanatban. Nem tudom és nem is akarom elválasztani az életem különböző részeit egymástól. Ez a kollekció az önszeretetről szól, nekem önmagam kényeztetése volt itt a fontos. Ez persze nemcsak kényelmes krepp talpakat és pihe-puha bárányszőr bélést, illetve finom bőröket jelent, hanem önkifejezést is, és önazonosságot, egyfajta saját szerepbe való megérkezést, belelazulást. Sok színt használtam. A több mint negyven opcióból mindenki maga választhatja ki, hogy szürkét, feketét, őszies sárgát, konyakszínt, bordót vagy éppen mosott kéket vagy zöldet szeretne. Most először cipzárakat is használtam, így könnyebb belebújni a csizmákba, sőt ebben a kollekcióban még a csizmaszárakat is méretre alakítom. A cipőorrok finoman hegyesek, kicsit kerekítettek, de ezeket is méretre alakítom. Egyszóval minden adott a tökéletes kényelemhez.

WLB: Mennyire határozza meg a cipő az öltözéket? Te milyen szempontok alapján választasz?

Sz. A.: A cipő akár megmenthet, de akár teljesen tönkre is tehet egy öltözéket. Ha jól megválasztott darabot veszek fel, amely még kényelmes is, az óriási plusz lehet, akár egy közepes napon is! Én kizárólag olyan cipőt veszek meg, amibe valamiért azonnal beleszeretek.NES - Szilágyi Andrea

WEB

Facebook

Címkék