A Batthyány tér nem dúskál a beülős és gasztronómiai remeket nyújtó helyekben, pedig közönsége lenne, hiszen fontos közlekedési és turisztikai csomópont. A földszinti Spar bejáratánál csak egy tábla jelzi, így kevesen tudnak róla, hogy a vásárcsarnok grandiózus terében, az első emeleten júliusban megnyitott a Steamhouse Café, ahol a Parlamentre és a rakpartra nyíló panorámában gyönyörködve kortyolgathatjuk a specialty kávét vagy Szántó Tibor forró csokiját.

A Batthyány téri vásárcsarnokban egykor pezsgő piaci élet folyt, amire ma már csak a gyönyörű épület emlékeztet. Adva van a lehetőség, hogy a Hold utcaihoz hasonló, izgalmas gasztroközpontot hozzanak létre végre Budán is – bár a földszinten található Spar minden bizonnyal sokaknak hiányozna.

Viszont most már legalább van specialty kávézó, ahová a Várba vagy a HÉV-vel Szentendrére igyekvő turisták, környékbeli dolgozók, vendéglátóhelyekkel annyira nem túlságosan elkényeztetett I. kerületiek is hódolhatnak a minőségi kávézás szenvedélyének. A Steamhouse Café munkatársai elkötelezett kávébolondok, rendszeresen rendeznek "kávémítingeket", ahol a baristaszakma és a cupping titkaiba avatják be a laikusokat.

Az óriási vásárcsarnok indusztriális jelleget kölcsönöz a helynek, a kávézó nincs elkülönítve, összeér az épület terével. A pult mögötti asztalok viszont remek búvóhelyet kínálnak randizóknak, magányos munkába igyekvőknek vagy laptopos szabadúszóknak, ottjártunkkor éppen franciaórát tartottak tőlünk három méterre.

Helyben sül a croissant (700 Ft) és a brownie, francia bagettből készül a szendvics (750 Ft). A forrócsokiSzántó Tibortól érkezik (650 Ft), és most épp a laktózmentes tejberizs a slágertermék (450 Ft). A világosra pörkölt kávét lengyelországi mikropörkölőből rendelik, a krakkói Karma rajtuk kívül mindössze három helyre szállít. Az egyik őrlőben mindig egy brazil, mogyorós-földes ízvilágú, kevésbé savas kávét kínálnak azoknak, akiknek az újhullámos túl savanyú; a másikban folyton változik az alapanyag

Mi egy etióp duplát kóstoltunk, aminek különösen intenzív ízvilága eléggé meglepett minket. Az erős aromának az az oka, hogy a Steamhouse Caféban a szokásos 18 gramm helyett 21-23 grammból főzik a kávét, igaz, kevesebb mennyiséget, mert – és ez számunkra új információ volt – 50 másodperces főzés után már jóval magasabb koffeintartalmú italt kapunk, és ettől szoktunk „koffeinmérgezést” kapni, vagyis rosszul lenni.

A kevesebb tehát több és jobb; a presszókávé 450, a filter- és a tejeskávé 650 Ft-ba kerül.A stábnak sok év után az ablakfűtést is sikerült beüzemeltetni, úgyhogy pólóban is elég barátságos klíma fogadja a vendégeket. Ha besokallunk Batthyány téri zsivajtól, vagy a Sparban a tömegtől, itt egy csapásra kivonhatjuk magunkat egy frissítő kávéval a világ zajából, és kicsit megpihentetjük az idegeinket a kilátásban gyönyörködve.