A termelői piacokat nem lehet nem kedvelni - ezért gyakran megfordulunk a Szimpla Kertben mi is, hogy ne csak kóstoljunk és vásároljunk, hanem utána, mint aki jól végezte dolgát, meg is pihenjünk kicsi. A piac mindig összehozza az embereket, benne van az együtt felfedezés és ismerkedés lehetősége is - nemcsak a termelőkkel, akik élesben beszélhetnek termékeikről, portékájukról, hanem akár a többi piacolóval is. Pár szelet sajttól és sonkától viszont annyira nem lakunk jól, haza kell sietni a vásárfiával és főzni egyet. Vagy felmenni a Szimpla Kert szalonjába, a Háztáji brunch-ra.

A közelmúltban készítettük reggelis összeállításunkat, ahol árkategória szerint soroltuk fel szubjektívan a város legkellemesebb reggelizőhelyeit. Bár még mindig nem közelítjük meg a nyugat-európai nagyvárosokat, ahol a hétvégi brunch szinte szent és sérthetetlen, azért sokunk szereti a nagy és kiadós reggeliket. Annak ellenére, hogy a magyar "ebédelős" nép, nekünk délben jön el a nirvána – vasárnap például cérnametélttel gazdagított húsleves és rántott szelet formájában. Persze jöhet utána egy kis almás pite vagy palacsinta is. De térjünk vissza a reggelire.

A Szimpla Kert vasárnapi piaca immár 4 éves hagyományra tekinthet vissza. Hétről hétre 30-40 termelő érkezik a Kazinczy utcába, hogy a tudatosan ide érkezők, vagy a "beeső" látogatók válogathassanak portékáik közül. Legyenek azok biozöldségek, -gyümölcsök, csíra, sajt, sonka, kolbász, méz, tejtermékek, lekvárok, szörpök, fűszerek. Igazi közösségi térré vált a piac, a termelők baráti viszonyt ápolnak egymással, a vásárlók pedig egyenesen tőlük vehetik meg a kiválasztott árut. Záporoznak a kérdések, mindenki kóstol, személyes sztorik kapcsolódnak egymásba. Máris más ízű lesz az egyébként is finom lekvár, ha tudjuk, kik gyűjtötték hozzá a barackot és kik főzték be azt.

Becsatlakozott a vasárnapokhoz a Közös Lábos kezdeményezés, mely keretein belül minden héten más civil szervezet főz a helyi alapanyagokból egy húsos és egy vega fogást, melyet adományért cserébe lehet megvásárolni – amit az aktuális szervezet kap meg. Ehhez akár nagyobb baráti társaságok is csatlakozhatnak, és ők egy általuk választott szervezetet támogathatnak a bevétellel.

Mostantól pedig még egy szolgáltatással többet ad a Szimpla Kertes piac: reggel 9:00 - 14:00 óráig helyben reggelizhetünk a Szimpla Háztáji jóvoltából, a szalonban. Csupa olyan finomságot, melyek a piacon is feltűnnek, svédasztalos rendszerben. Péksütik, lekvárok, chutney-k, krémek, mézek, sajtok, kolbászok, sonkák, piték sorakoznak a hosszú reggelizőasztalon. Nagyon szimpatikus módon a honlapon bemutatják mindazokat a termelőket, akiknek termékeik legjavából elkészül a gazdag svédasztalos reggeli. Szerintünk nagyszerű vasárnapi program!