Bár a legklasszikusabb budapesti karácsonyi vásár árait tekintve inkább a fővárosba érkező külföldiekre "lett beállítva", sokan szeretünk kilátogatni a Vörösmarty térre, hogy ünnepváró hangulatban forralt borozzunk és a tömegben bámészkodjunk. A lehetőség természetesen idén is adott: november 11-től január első napjáig lehet forró italokat kortyolgatni és a csecsebecsék között szemezgetni.

Az adventi időszakban évente 3-400 ezer turista látogat a főváros egyik legszebb főterére, hogy a világ tíz legjobb karácsonyi vására közé sorolt budapestin hangolódjon az ünnepre. Mint mindig, idén is szakmai zsűri választotta ki azokat a termékeket, amelyeket bemutathatnak és árusíthatnak a rendezvényen, az ajándéktárgyaktól kezdve a kézműves termékeken át a gasztronómiai különlegességekig. Az ajándéknak szánt kézműves termékek mind saját gyártmányok, és ugyanazon az áron kínálják, ahogyan egész évben.

Tavaly nagy sikere volt a VörösmartyMihály szobra köré épített terasznak, ahol a melegkonyhás vendéglátó pavilonok működtek.

Az 1200 négyzetméternyi terület ebben az évben is elkülönül olyan ételeket kínálva, mint például szálkamentes halászlé, faszénen sült pisztráng, kacsazsírban pirított sütőtök vagy mondjuk a lúdmájkolbász.

Az italokat illetően málnapálinkás puncsra, krampampulira, a kihagyhatatlan illatozó forralt borra (a Frittmann pincészetből érkezik) és érdekességként meleg meggyes sörre lehet számítani.

A választék a szokásos ünnepi kedvencek (kürtöskalács, lepény, sült gesztenye) mellett újdonságokkal is bővül, továbbá a kis manufaktúrákban készülő csokoládékon és marcipánokon kívül flódnit, rétest, mézeskalácsot és persze bejglit is lehet majd kapni.

Csaknem 160 programmal készülnek a szervezők: a színpadon népzenei, jazz-, crossover, alternatív, blues-, soulkoncertek lesznek. A gyerekeket hétvégenként bábszínházzal és zenés-táncos előadásokkal várják, a kézműves játszóházban pedig óvodás és iskolás csoportoknak, illetve a térre kilátogató családoknak kínálnak programot. A gyerkőcök a fűtött faházban megismerkedhetnek többek között a gyertyaöntés, a mézeskalácssütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés és a kosárfonás technikájával.

Újdonságként felállítanak a vásárban egy karácsonyfát formáló, fából készült installációt, amelyre a karácsonyfadíszekhez hasonlóan felakasztott világító számok segítenek majd az adventi visszaszámlálásban.

Az idei évben először pedig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ könyvgyűjtést szervez rászoruló fővárosi szociális intézmények részére.