Ma már egyre ritkábban kell átugrani Budáról Pestre, ha különleges gasztronómiai élményre, például minőségi kávéra vágyunk. A mindössze 25 négyzetméteres Kaffeine nem undergroundos dizájnnal kápráztatja el a vendégeket, és ez benne a jó: a specialty kávézás úttörőjének számító Tamp & Pull tulaja, Nagy Dávid februárban nyitotta meg azzal az elképzeléssel, hogyha a már a kávé magas színvonalú, a hangulat és az enteriőr is legyen az. Erre az alapkoncepcióra, és persze az újhullámos kávékülönlegességekre a közönség és mi is vevők voltunk.

A Széll Kálmán tér melletti forgalmas Lövőház utcának minden esélye megvan arra, hogy Buda gasztroutcája legyen, viszont a kitűnő elhelyezkedés se minden, a Kaffeine helyén egykor álló delikátesz is csődbe ment végül. Viszont a kávézó már a nyitás óta pörög, kisgyerekes anyukáktól kezdve nyugdíjasokig minden korosztály megfordult az alatt az egy óra alatt, amit ott töltöttünk. Itt gyakran megesik, hogy a zsebkendőnyi alapterület és a 3-4 foglalt asztalka sem tartja vissza a kávéra szomjazókat: állva, másokkal szóba elegyedve szürcsölgetik a feketét, akárcsak egy klubban. Tény: olyan megmagyarázhatatlan karmája van a helynek, ami miatt szeretnek itt lenni az emberek.

A Kaffeine-ben a legdrágább őrlőkkel és a kávégépek királyával, a barista világbajnokságokon is használatos Black Eagle-lel készül a kávé. Az angol pörkölőből származó Has Bean kávébabmárka hétről hétre újabb és újabb ízekkel örvendezteti meg a vendégeket, a márka atyja, Stephen Leighton ugyanis folyamatosan járja a világot, és  fedezi fel az újabb és újabb farmokat a ráktérítő és baktérítő között, vagyis az elképzelhető összes helyen, ahol a kávé megterem. Szerdán Dávid kiválasztja, melyik kávéfajtát szeretné az őrlőiben látni, csütörtökön megpörkölik Angliában, hétfőre pedig már náluk is van.

A két őrlő egyikében tehát hétről hétre változik a kávéfajta, míg a másikban egy állandó blend (keverék), a Magyar evolúció készül. Ezt a konzervatívabb magyar fogyasztókra szabták, akik igénylik a régi olaszos hagyományokra emlékeztető erősebb ízvilágot. Ezen a héten éppen 60%-ban columbiai, 40%-ban bolíviai babból állították össze, az összetétel és az arányok ugyanis mindig változnak.

Az üzletben van minden, ami egy igazi újhullámos kávézóban kötelező: a pult mögött alternatív kávékészítő kütyük, V60, aeropress és társaik sorakoznak, amelyekkel ugyanabból a kávéból teljesen más ízeket lehet kihozni. Rengeteg apróságnak kell flottul működnie, számít a hőmérséklet, a csepegtetés ideje, de azt már a vendégek is megtanulták, hogy érdemes kísérletezni; mi végigkövettük, hogyan készül V60-nal egy Costa Rica-i kávé, amelynek íze kicsit is kihűlve már markánsan más, sokkal gyümölcsösebb, mint forrón fogyasztva.

Kutyákat is örömmel látnak az egységben, február óta pedig már több törzsvendége lett a helynek, és mivel a nyári teraszon hideg van, az üvegablakok mögött a kanapékon üldögélve, forró kávét szürcsölgetve igencsak barátságos figyelni a hulló faleveleket. A kávé mellé közel tízféle croissaint-ban, bagelben készült szendvicset is haraphatunk 690 Ft-ért, de az édesszájúak házi sütésű sütemények, például mákos-szilvás tortát vagy paleo csokimousse-t is kóstolhatnak 590 Ft-ért. Egyébként a specialty kávézókban megszokott árakkal találkozunk itt is, a presszókávé 450, filterkávé 650 Ft-ba kerül.