Élmény

Modern látogatóközpont épült a rákoskeresztúri temetőben

Fotó : Nemzeti Örökség Intézete - Kapusi Zoltán
Modern látogatóközpont épült a rákoskeresztúri temetőben

Kortárs megfogalmazású, de az anyaghasználat és a modern szerkezet ellenére is visszafogott épületet emeltek a rákoskeresztúri Új köztemetőben. A 301-es parcella nemzeti emlékhely, melyet évről évre sok csoport keres fel, ezért volt szükség egy fogadóközpontra, ahol akár még kihelyezett tanórák megtartására is lehetőség nyílik. Az épület két oldalát zöldfal határolja, körben pedig 301 nyírfát ültettek.

A helyszín szimbolikus: az 1956-ban és az azt követő megtorlásokban elhunytakat temették el itt a telek szélén, jelöletlen sírokban, nem egyszer a kerítés mellett. A központ építésének ötlete már néhány évvel ezelőtt, az elhanyagolt állapotban lévő parcellák rendezésekor felmerült: ekkor történt meg a zöldfelület rendezése, az öntözőrendszer kialakítása, és a sírokat is felújították. A látogatóközpont ennek a beruházásnak a második üteme, ezzel vált teljessé a mintegy 6 hektáros gyászpark teljes megújulása – mondta el kérdésünkre Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója.
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete - Kapusi Zoltán
Külföldön egyébként ismerünk példákat arra, hogy a központi temetőként működő sírkertekben látogatóközpont fogadja az érkezőket, Magyarországon egyelőre ez az első ilyen jellegű létesítmény. Az évente több ezer látogató fogadására felépített központ terveit Markó Béla és Markó Máté építészek készítették.
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete - Bajory Á. Rita
A szabadon álló, téglatest formájú, pavilonszerű épület mindkét végén előtetővel épült, a két oldalsó homlokzata pedig növényzettel befuttatott. A falazat téglából épült, de kívülről nyersbeton felületű, a tervezők láthatóan igyekeztek az építészeti megjelenés visszafogottságával az emlékezést előtérbe helyezni és egy funkcionális, növénnyel benőtt, hangsúlytalan, elrejtett semleges „dobozt” hoztak létre.
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete - Kapusi Zoltán
A leglátványosabb elem a két oldalhomlokzat, amelyeken mintegy 4680 darab, a fényszegény és a napos viszonyokat is jól toleráló növény kapott helyet. Szintén szembetűnő a parkolótól mintegy átvezető elemként funkcionáló „minierdő”, ahol szimbolikus számú, 301 darab nyírfát ültettek el. A választás azért esett erre a fafajtára, mert magas, fehér törzsük egy „kopjafa erdőhöz” hasonlít.
Fotó: Nemzeti Örökség Intézete - Kapusi Zoltán
A látogatóközpontban a kiszolgáló helyiségek mellett egy 80 főt (két-három iskolai osztályt) is fogadni képes előadótermet, akadálymentes mosdókat, információs helyiséget és interaktív tájékoztató felületeket találunk. Utóbbiak lehetőséget adnak jól felépített tanórák megtartására is, a látogatók pedig megismerkedhetnek a parcellák, a bennük nyugvók, ezen keresztül pedig akár az ország 20. századi történetével. A központ előzetes bejelentkezés nélkül, ingyenesen látogatható, mindennap 10-től 16 óráig.