Szinte nincs nap az ingatlanokkal foglalkozó Facebook-csoportokban, hogy ne jelenne meg bejegyzés bérlőkről, akik a lakás leamortizálása után fizetés nélkül tűntek el örökre, vagy emberekről, akik gyermekük vagy kedvencünk miatt nem találnak albérletet, pedig maximálisan megbízhatóak. A problémára a Smartlet nevű magyar fejlesztésű alkalmazás bizalmi alapú értékelőrendszere lehet a megoldás.

A Smartlet az egyetlen olyan szolgáltatás a világon, amely a bérlői és bérbeadói profil felépítésével foglalkozik. Arra törekszik, hogy a bérbeadásban szereplő személyek leinformálhatóságával megelőzhesse ezeket a csalódásokat. A legtöbb félreértés és csalódás tudniillik a helytelen vagy félrevezető kommunikáción múlik ezen a területen.

Biztosan mindenki belefutott már olyan hirdetésekbe, melyekben valótlan információ szerepelt, vagy fotókba, amelyek köszönőviszonyban sem voltak a látott állapotokkal. A Smartlet célja, hogy a főbérlőt olyan bérlővel hozza össze, aki fizetőképes, megbízható és együttműködő, a bérlőket pedig olyan lakáshoz irányítsa, ami számára leginkább ideális az adott ingatlanpiaci körülményekhez képest.

"Az ötlet egy korábbi negatív tapasztalatomból jött. Ki akartam adni a lakásomat, az ingatlanügynök annak rendje és módja szerint hozta egymás után az embereket, akikről semmit sem tudtam. Megállapodtam az egyikkel, aztán esküdözött, hogy azonnal kiveszi, majd kifelé menet elkezdett alkudozni mindenféle részletről – ekkor ütött be, hogy nekem ehhez nagyon nincs kedvem, és hogy miért kell időt elvesztegetnem erre? Bárcsak tudnám előre, miféle érdeklődő érkezik hozzám, mert a közösségi oldalak nem biztos, hogy hiteles képet adnak" – idézi fel az alapítás körülményeit BajorTamás, a Smartlet egyik ötletgazdája.Az egyelőre teszt üzemmódban működő oldalt sokan használják már, többnyire bérlők, bár értelemszerűen az adatbázis még nem túl széleskörű. A Smartlet rendszerébe egy "önbevallós", átlátható adatlap kitöltésével regisztrálhatsz. Hosszú távon nem éri meg fals adatokat vagy tulajdonságokat megadni magadról (vagyis kamuzni), mert előbb-utóbb kiderül a turpisság és fekete pont kerül a profilodra – tehát afféle albérlőiútlevelet állíthatsz ki magadról, amit a lakásról lakásra vándorlás során mindig magaddal viszel. A rendszer lényege, hogy a kiszolgáltatottságot próbálja az emberi oldal felé terelni, például lehetőség van reagálni az esetleges negatív kommentekre.

Felmerül a kérdés: mi történik akkor, ha valaki soha nem volt még albérlő/bérbeadó, azaz nincs múltja a rendszerben, amit fel tud mutatni? Bajor Tamás szerint ebben az esetben ez egy üzenet mondjuk a bérbeadó felé, hogy hajlandó vagy megmutatni magad. Nyilván idő kell még, míg kialakulnak a dolgok.

A Smartlet egyaránt hasznos lehet a bérbeadónak és a lakáskeresőnek, hiszen mindkét fél meg tudja keresni magának azt, aki bizonyos szempontok alapján szimpatikusnak tűnik.