Szimpatikus és szerencsére nem elcsépelt terület a Nemzeti Múzeum mögötti palotanegyedi rész: a Mikszáth tér, Krúdy, Reviczky vagy a Szentkirályi utca is mind saját identitással bíró budapesti utcák. A Szentkirályit nagy mértékben befolyásolja a két egyetem és diákjai, ám egy ideje törzshely nélkül maradtak a fiatalok. Volt egykoron a Vaskapu nevű hely, egy nagy belmagasságú pincében kialakítva, de aztán ez az ivó is bezárt és évekig üresen állt. Szerencsére volt, aki meglátta a fantáziát a helyben, egy év alatt pedig otthonos, tematikus pubbá változtatta.

Sokszor semmi másra nem vágyunk, csak egy olyan helyre, ahol komfortosan érezhetjük magunkat, miközben a barátainkkal beszélgetünk, iszogatunk úgy, hogy ez mégsem a saját nappalink. Nem árt, ha éhség esetén harapnivalót is rendelhetünk, és ehhez kedves, marasztaló vendéglátás is társul. Ezen az elven indultak el az Otthonka ötletgazdái és csaknem egy évig dolgoztak a nagymama házát idéző, de mégsem romkocsmás pub kialakításán.

A pince ellenére egyáltalán nincs szuterén érzetünk a nagy belmagasságnak köszönhetően, és a kialakítás is nagyon szerencsésre sikerült. Nincsenek külön boxok, de szeparáltabb részeket is találhatunk: például egy nappalit, egy étkezőt, vagy egy nagy konyhát, az ikonikus, pasztelszínű retró kredencekkel, zsírosbödönökkel, házi áldásokkal.

Tipikusan az a hely az Otthonka, ahová akár minden nap kerülhet valami új apróság: egy porcelán nipp, egy új sótartó, bármi, ami beleillik a képbe. Nekünk egyik nagy kedvencünk a hímzett kalóriatáblázat lett, mely mint kiderül, majdnem az Ecserin maradt. Kofája ugyanis épp az adásvétel napján akarta elkezdeni a diétáját és jól jött volna hozzá a lista.Nem pozicionálták magukat se gasztro, de gourmet, se bisztró vonalba, szerényen szólnak konyhájukról, mely házias ízeket vonultat fel. Tojásos lecsót, fazékban (1090 forint), paprikás krumplit (1090 forint) és desszert vonalon egy megreformált, mákfagyival érkező gubát (890 forint) és egy szuper túrógombócot (890 forint) is ettünk, amiért bármikor visszamennénk, annyira jól sikerült. Kötelező elem a burger, ebből vegetáriánus verziót is rendelhetünk (1390 forint) és sima krumpli-hús kombinációt is készítenek, továbbá tapasok és pizzák is szerepelnek a menün. Amit megkívánunk a sör vagy limonádé mellé, sallangmentesen, egyszerűen és ízletesen.

Árait tekintve teljesen vállalható az Otthonka, hiszen a nagymama biztos szívére venné, ha az unokák és barátaik borsos árakon jutnának ételhez, italhoz. Ami az alkoholos italokat illeti, nem a kézműves verziók felé mentek, inkább a már bevált márkákkal dolgoznak. Fontos, hogy ez egy sportközpontú hely, jó pár tévén sugározzák a különböző meccseket – ez is egy olyan plusz, ami miatt könnyen a kanapékba süppedhetünk, akár több órára is.A kicsit retró, de mégis modern pub nagy valószínűséggel az őszi/téli szezon favoritja lesz, hiszen tényleg igazi kuckózós hely, ahol ráadásul nagyobb baráti összejöveteleket és céges partikat is kényelmesen le lehet bonyolítani.

Otthonka

Facebook

Cím: 1088 Budapest, Szentkirályi utca 23.
Nyitvatartás: Hétfő-Péntek 09:00 - 02:00 Szombat: 14:00 - 02:00