Közel 20 ezer LEGO® kockából épültek fel a magyar nevezetességek: a Lánchíd és a Hősök tere.

A LEGO Hungária felkérésére Dóczy Balázs, hivatalos LEGO építő közel 20 ezer kockával 4 hónapon keresztül dolgozott Budapest legemblematikusabb épületeinek LEGO kiadásán. Most egy eddig még sosem használt „építőanyagból” húzták fel Budapest két világhírű nevezetességét: megépült LEGO kockákból a Lánchíd és a Hősök tere (Millenniumi Emlékmű).

A LEGO építmények kivitelezésekor az alkotókedven túl a precizitás és a kreativitás is elengedhetetlen volt, nem kevés fantáziára volt szüksége az építőnek, hiszen például a Lánchíd

Marschalkó János szobrászművész által tervezett kőoroszlánjainak LEGO kiadása sem létezik, illetve a Hősök terén található Kossuth Lajos-szobor szakálla is külön kihívás volt.

Nagyon eltérő a két építmény, más-más kihívásokkal szembesítettek, de mindkettő tervezését nagyon élveztem. Mivel a Millenniumi Emlékműnél sokkal több kutatómunkát kellett végeznem, és így alaposan megismertem a történetét, kicsit jobban a szívemhez is nőtt: összesen 28 szobrot tartalmaz (és 11 lovat), amiket először egyszínűre akartam megépíteni, hasonlóan a Zeneakadémia homlokzatán található szobrokhoz.

Viszont a kiegészítők (palástok, fegyverek, sisakok, fejfedők) nem léteznek ugyanabban a színben (pl. fekete vagy zöld). Emiatt jött az ötlet, hogy legyenek színesek, mintegy ’keljenek életre’ a szobrok. Ezután alapos kutatómunka következett, hogy megismerjem mind a 28 szobrot részletesen, és ennek megfelelően tudjam őket minifiguraként elkészíteni. Javaslom minden érdeklődőnek, hogy üssön fel egy lexikont, és vesse össze a LEGO minifigurákat a valódi szobrokkal, és döntse el maga, hogy ez mennyire sikerült!”– mesélte el Dóczy Balázs, az építő.

A két LEGO alkotást a LEGO Hungária magyarországi központjában helyezték el.

A Lánchidat a LEGO Kreatív Sziget roadshow keretein belül nézhetjük meg majd november 5-én és 6-án a Westend City Centerben.