A Színes Város Csoport, a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft., valamint a Budapest2024 összefogásából elkezdődött a harmadik Színes Város Budapest Fesztivál. A jellemzően tűzfalfestésekre épülő, egy hónapos esemény idén kulturális és zenei programokat is kínál. A nyitó tűzfal FatHeat és Ciripp közös munkája.

A 2016-os év a városra és a vízre, valamint az Olimpiára épül. A Budapest különböző pontjain megszülető alkotásokat magyar és külföldi (lengyel, spanyol, orosz, francia, brit) művészek készítették, vagy ebben a pillanatban is készítik valahol a fővárosban. A nagyméretű murálfalak megfestését komplex felújító munka, hőszigetelés előzte meg, amelynek célja, hogy fejlessze is az adott kerületek társasházainak lerobbant állapotú tűzfalait városszerte.

- A BVA-ban egy olyan partnerre leltünk – kezdte NádudvariNoémi, a fesztivál művészeti kurátora –, ami nem a klasszikus szponzori-támogatotti viszony, hanem ennél jóval több, ugyanis ők kezdeményezték például azt az innovációt, hogy Augmented Realityvel, vagyis kiterjesztett valósággal egészítsük ki a frissen elkészült murált, ami azt jelenti, hogy egy tervezett animáció az okos eszközökön megeleveníti, életre kelti a falfestményt.

A fesztivál fővédnöke TarlósIstván főpolgármester, akinek képviseletében Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettes elmondta: - Azt szerettük volna, ha az egyre szélesebb körben elterjedő falfestések valamilyen újdonsággal is szolgálnak, erre találtuk ki a kiterjesztett valóságot, amihez a fesztivál szervezői hozzáadták, hogy hosszabb animációt is készítenek, amelyet hamarosan levetítenek.A falfestés életre keltésében a magyar fejlesztésű AR applikáció, a LARA csapata volt a segítségükre. TeslérJudit, a LARA app értékesítési igazgatója szerint a közösen létrehozott, újszerű képi megjelenítés az AR technológia felhasználásával lehetőséget ad arra, hogy megnyíljon egy új kommunikációs csatorna. Így ezentúl nemcsak izgalmas falfestéseket láthatunk, hanem az adott témához kapcsolódó üzeneteket is meg tudunk jeleníteni.

A Színes Város szervezői elmondták továbbá, hogy folyamatosan tájékoztatják a közönséget, és beszámolnak majd az átadó eseményekről, illetve a programokról. Pénteken este pedig várnak mindenkit, aki kíváncsi, milyen animáció készült a tűzfalra, amit be is mutatnak a 325 négyzetméter nagyságú falfelületen egy hatalmas vetítő segítségével.