Szinte mindannyiunk számára napi rutin a hírek, képek, zenék, könyvek letöltése és megosztása. De miért ne tölthetnénk le ingyenesen akár bútorterveket is az internetről? Az első ilyen hazai kezdeményezésről beszélgettünk a program ötletgazdájával, kurátorával és projektvezetőjével.

We Love Budapest: Egyre jellemzőbb a közösségi, megosztáson alapuló életforma, legyen szó médiahasználati szokásokról, coworking irodákról vagy más kezdeményezésekről.

Halasi Rita Mária: Igen, a két éve futó Download Design projekt esetében érdemes több fogalmat is tisztázni. A sharing economy (közösségi gazdaság) a megosztáson alapul. Míg sokak szerint a XX. század emberét a fogyasztás vezette, addig a XXI. század a megosztásról fog szólni. Arról, hogy a lehető legszélesebb közösség számára hozzáférhetővé, elérhetővé tegyek valamit, legyen az tudás, termék, technológia vagy éppen szolgáltatás. Ezáltal egy demokratikusabb, igazságosabb, fenntarthatóbb, végső soron boldogabb világot hozunk létre.

WLB: A Download Design is ezen az elven alapul.

H. R. M.: A sharing economy-n belül ez egy úgynevezett non-profit open design projekt. Az open design a tudásmegosztásnak egy új formája, ahol a fogyasztó sok esetben proaktív alkotó és gyártó is egyben, pl. amikor a bútorát maga kivitelezi a gyártmányrajzaink alapján. A mi projektünkben a dizájner exkluzív tudása az internet segítségével közkinccsé válik. Így bárkinek lehet designbútora, reális áron, hiszen a Download Design esetében nem kell számolnia tervezői díjjal, a kereskedő és a gyártó hasznával, marketing- és csomagolási költséggel. A szállítási díj minimális, mivel a bútor otthon vagy a környéken készül, tulajdonképpen csak a nyersanyag ára és az asztalos munkadíja a ténylegesen megjelenő költség.

WLB:

Honnan ered a projekt ötlete?

H. R. M.:

A cél nem feltétlenül egy open design projekt indítása volt, sokkal inkább a hazai faipari ágazat anomáliájára kerestem a választ. A kérdés az volt, miként lehetne egy olyan projektet elindítani, amely egyformán érdekes minden szereplő – a tervező, a gyártó és a végfelhasználó – számára, ugyanakkor számos problémát is orvosol: a fiatal dizájnerek megismerik az asztalosipar valóságát és gyakorlatát, az asztalosok és faipari mérnökök megtanulnak kommunikálni a dizájnerekkel és viszont, az átlagember pedig dizájnerbútorhoz juthat megfizethető áron. Ezzel a projekttel mindenki nyer: a felhasználók és a lokális műhelyek egyértelműen. De a tudásukat a nagyközönséggel megosztó tervezők, a MOME hallgatói is. Egyrészt konkrét visszajelzéseket kapnak a felhasználóktól lájkok és letöltések formájában, másrészt elsajátítják a bútortervezés mikéntjét.WLB:

Hogyan lesz a letölthető designbútorból konkrét tárgy?

H. R. M.:

A honlapon található gyártmányrajzok, kiviteli tervek ingyenesen letölthetőek. Ezek alapján a bútorok – a nehézségi foktól függően – akár egy jó felszereltségű, otthoni barkácsműhelyben, akár egy környékbeli asztalosnál kivitelezhetőek. Amit a honlapon látunk lefotózva, az egy ajánlás, de természetesen a bútorok más színben, számos esetben más anyagból is megvalósíthatóak.

WLB:

A kezdeményezést közösen jegyzi a MOME, a Bútorszövetség és a Hungexpo. Kinek mi a szerepe?


H. R. M.:

A Download Design projektet akkor indítottam, amikor még a MOME-n dolgoztam. Ma már független kurátorként vezetem a programot. A bútorok fejlesztése a Design Intézetben dolgozó tanártársaimmal közösen vezetett féléves kurzus keretében történik. Az első ötlettől a prototípusok megszületéséig mindössze 2,5-3 hónap áll a rendelkezésünkre, ami nagyon kevés. Ebben az évben már asztalosipari cégek is bekapcsolódtak a fejlesztésbe, így az első pillanattól érvényesülhetnek a kiírás szempontjai, vagyis a költséglimit, az átlagos asztalosipari körülményekre jellemző technológiák és az elérhető, megfizethető alapanyagok választása.

Nagyjából 3 hét után egy szakmai zsűri dönt a továbbjutó, megvalósulásra érdemes bútortervekről. A projekt második felében is zajlanak konzultációk a MOMÉ-n, de a diákok már az asztalosipari cégek műhelyeiben faipari mérnökökkel, asztalosokkal, gyártmányfejlesztőkkel dolgoznak a megvalósításon. Április elejére el kell készülnie a bútoroknak, ugyanis a végeredményt a Construma-OtthonDesign kiállításon prezentáljuk. Ezzel egy időben indul az aktuális fotókkal, szövegekkel, gyártmányrajzokkal feltöltve a honlap is. A MOME a program elméleti és szakmai felelőse, a Bútorszövetség a gyártói részt szervezi és organizálja, vagyis becsatornáztatja a projektbe az asztalosipari vállalkozásokat, a Hungexpo pedig kiállítási standot és kommunikációs felületeket biztosít.

WLB:

Terveitek szerint minden évben meghatározott tematikával jelentkeztek.Tavaly az első otthonra, idén az első gyermek érkezésére, vagyis a babaszoba berendezésére fókuszáltok.


H. R. M.:

2015-ben a diákoknak az első önálló életterük alapdarabjait kellett megfogalmazniuk. Az idei téma már jóval nehezebb volt a számukra, mert nem voltak az első gyerek érkezésével kapcsolatban személyes tapasztalataik. Éppen ezért gyerekpszichológust is bevontunk a munkába, aki a 0-3 éves babák korosztályi sajátosságairól tartott előadást, de a diákok konzultálhattak vele a terveik működőképességéről is. A projekt folyamatosan fejlődik, ezért idén az open design szellemiségéhez jóval közelebb álló bútorok születtek, mint tavaly. A legnagyobb kihívás mindig a legegyszerűbb, költséghatékony, ugyanakkor mégis eredeti és szellemes megoldások megtalálása.

WLB:

Milyen darabok kerültek a kollekcióba?


H. R. M.:

Számos olyan bútor született, amely egyúttal játék funkcióval is bír. Péni Brigitta Bubák tárolóival vonatozni lehet, Nagy Franciska kis székeiből várost építeni, Kenéz Sára pihenőbútorán pedig hintázni. Számos bútor esetében megjelent az átalakíthatóság, a hosszú távú használat lehetőségének a megteremtése, vagyis, hogy ne pusztán három évre szóljanak. Lévai Levente bölcsőjének a talapzata lehet kis asztal nagyobb gyerekek számára. Bódi Gergely Gergő pedig olyan étkezőszékbe integrált etetőszéket tervezett, amely élethosszig ott állhat a családi étkezőasztal mellett.

WLB:

Milyenek az eddig tapasztalatok, visszajelzések?

H. R. M.:

Az open design projektek javarészt virtuális térben zajlanak, ezért mi is a honlapunk visszajelzéseire támaszkodunk. Minden bútor lájkolható, így mérni tudjuk a népszerűséget – számunkra olykor nagyon meglepő eredmények születnek –, másrészt számláló mutatja, hogy melyik bútor gyártmánytervét hányan töltötték le. A 2015-ös program letöltései ezer körül járnak, az aktuális baby projekt darabjait pedig összesen ötszázötvenen töltötték le, a legnépszerűbb bútort majd kétszázan. Mivel nagyon fontosak számunkra a konkrét tapasztalatok, visszajelzések, keressük a lehetőségét a Download Designhoz kapcsolódó workshopoknak is. Idén áprilisban a Construmán a standunk mellett megvalósult egy Wood Like nevű program is, ahol több napon keresztül az aktuális DD Baby bútorokat lehetett elkészíteni, ingyen, szakemberek vezetésével.WLB:

A Design Héten kiállítással és több kapcsolódó programmal is jelentkezik a Download Design. Mutasd be kérlek ezeket.
H. R. M.:Download Design Baby 2.0 címmel lesz egy 10 napos pop-up tárlatunk a MONO art&design store-ban. Ez egy erős válogatás új, az elmúlt hónapokban fejlesztett, zseniális bútorokkal kiegészítve, amelyek itt fognak debütálni. A Technika Nyitott Faműhelyben pedig mindenki maga is elkészíthet egy-egy bútort.

Két nagyon népszerű tárgy lesz terítéken: Péni Brigitta játéktárolói és Féja Dorottya Szobazsiráfja. Az egész napos programon a tervezők személyesen is jelen lesznek. A KÉK-kel közösen a Design Hétre egy Pecha Kucha Night Special Editiont szerveztem azoknak, akik az open designról többet szeretnének tudni, és a sikeres hazai, nemzetközi projektekkel közelebbről is meg szeretnének ismerkedni.