A Bálna évekkel ezelőtt kikötött, de a semmi közepébe érkezett, a hozzá kapcsolódó közterek az elmúlt években kezdtek csak rendezett képet mutatni. Ennek a tervnek volt a része a kiváló adottságú Nehru-part felújítása is, hiszen hiába a Bálna közelsége, az itt kikötő hajók közönsége és persze a helyi lakosok igényei, a park eddig igencsak elhanyagolt képet mutatott. A most befejezett, átfogó rekonstrukció eredményeképp felújított zöldterületek, több sportolási lehetőség és hatalmas játszótér jött létre.

Még felsorolni is nehéz, hogy hány fővárosi köztér újulhatott meg a Fővárosi Önkormányzat TÉR_KÖZ nevű projektjének keretében. Korábban írtunk már a Nyugati térről, a Szervita térről, a pestszentlőrinc-pestszentimrei Kossuth térről vagy éppen a kőbányai Újhegyi sétányról – nos, a Nehru is ezt a sort erősíti.

A tervezésre kiírt pályázatot korábban a Főkert nyerte, azonban hamar kiderült, hogy ez a program teljes egészében nem valósulhat meg. Nem fértek bele a büdzsébe, ezért újratervezték, de ettől még minden fontos elem, mint a játszótér, a sportpálya, a fitneszpark, a gördeszkapálya megmaradt – meséli Sándor Tamás, a tervezést végül elnyerő és összefogó S-Tér Kft. ügyvezetője.

A bejárást a Boráros tér felől kezdjük. Itt, a Petőfi híd alatt kapott helyet a város legújabb gördeszkapályája. A helyválasztás azért nagyon szerencsés, mert egy korábban üresen álló területet sikerült így hasznosítani. Itt senki sem zavarja a sportolókat, és a sportolók sem zavarnak senkit, a lakóházak messze vannak és itt végre nem egy frissen felújított közteret tesznek tönkre.

A tervezésbe egyébként bevonták a gördeszkás szövetséget is, a híd pilléreit pedig a közlekedési vállalat festette ki. Ők nem egyeztettek a tervezőkkel, ennek ellenére viszonylag jól passzoló színeket választottak.

A híd mellett kapott helyet (még korábban) a BKV hajóállomása. A vízzel való kapcsolat egyébként a tervezés során végig fontos szempont volt. A főváros egyik célja, hogy a nagy méretű nemzetközi szállodahajók ne a belváros közepén állomásozzanak, elfoglalva a város legértékesebb területeit és eltakarva a panorámát. Az egyik célterület a Nehru-part lett, így egyre több hajó köt ki itt, a rendbetétel ezért is helyes döntés: nem mindegy ugyanis, hogy a sok száz kilométert utazó vendégek milyen látvánnyal szembesülnek, ahogy kiteszik a lábukat Budapesten.

A parknak ebben a felében kapott helyet az újraburkolt sportpálya, ahol a foci mellett három streetballpályát is kialakítottak. Szintén itt találjuk a sakkasztalokat, illetve az utcai edzést segítő néhány eszközt, ami jól jön a street workout rajongóinak, de akár egy erre futónak is.

A sétány két részre osztható: a vízparti részen a VALYO tervezőinek színes, multifunkciós ülőfelületei, míg a belső sétányon hagyományos padok kaptak helyet. Az már most, néhány nap használat után látszik, hogy a padokat rendszeresen takarítani kell majd, a környék karcoló- és rajzművészei nehezen bírnak magukkal. A fenntartói szemlélet amúgy sem ártana, ha elterjedne az önkormányzatok között, a Fővám tér padjai a felületkezelés hiánya miatt már most elkezdtek kirepedezni.

A park közepén egy hatalmas játszóteret találunk, ahol 15 játék nagyjából életkor szerint csoportosítva kapott helyet. Ehhez a részhez csatlakozik a korábbi BKV-épület átalakításával létrejött teraszos büféépület is, ahol a mosdók is helyet kapnak. Szintén ezen a részen találjuk az ivókutakat és a szelektív hulladékgyűjtőket is.

A Bakáts utca vonalában egy évelőkkel beültetett, zöld részt találunk. A Közraktár utca vonala jelenleg egy kissé elhagyott, kavicsos területnek tűnik, de mint megtudtuk, ide egy úgynevezett biodiverz kertet terveznek. Ez azt jelenti, hogy a földben rengeteg növény magja nyugszik; ezek tavasszal beindulnak és a tervek szerint egy önfenntartó, gyakorlatilag gondozásmentes zöld felület alakulhat itt ki.

A park felszíne a Bálna felőli oldalon kissé meg lett mozgatva, itt napozni, piknikezni is lehet, de a szabadon hagyott felületek ideiglenesen a Bálna rendezvényeinek is helyet adhatnak. A távlati tervekről megtudtuk, hogy a Közraktár utca tervezett felújításával párhuzamosan a bicikliút is beljebb kerül a Duna-partról, mert a jelenlegi állapot, a gyalogosok, futók és biciklisek által közösen használt út nem éppen ideális. A park minden esetre rendezett és jól használható lett, ideje birtokba venni.