"A város legjobb szendvicse" – így hirdeti magát a Hercegprímás utcában néhány hete nyitott Hamvich. Hogy ez tényleg megállja-e a helyét, azt mindenki maga dönti el, ám abban egyetérthetünk, hogy a szendvicsező több szempontból egyedinek tűnik.

Ilyen például a lehetőség, hogy a reggelizőhelyként indult Hamvich-ben saját magad pakolhatod össze a szendvicsedet. Persze nem a két ügyes kezeddel, hanem útmutatás alapján elkészítik neked ropogós kenyérből, spanyol sonkákból és sajtokból, no meg zöldségekből és szószokból. A szendvics ára értelemszerűen attól függ, miből és mennyit kérsz bele, de olyan hatalmas árrésre nem kell számítani az étlapon lévőekhez képest.

A Spanyolországból importált sajtok és sonkák adják a hely másik különlegességét, ugyanis itt többek között a Budapesten alig beszerezhető, prémium minőségű iberico sonka és chorizo bújik meg a kenyerek között. Az iberico a jamonserranóval együtt a sonkák RollsRoyce-ai közé tartozik, ennél fogva kicsit drágább a boltban vagy a hentesnél kapható hagyományoshoz képest. A nálunk kevésbé ismert chorizo Spanyolország asztúriai konyhájának jellegzetes kolbászterméke, mely eléggé hasonlít a mi füstölt kolbászunkhoz.

"Azzal próbálunk kitűnni a többi szendvicses közül, hogy nálunk minden egyes alkalommal frissen készülnek az ételek, tehát soha nem fordulhat elő, hogy mondjuk reggel elkészítjük azt, ami majd egész nap a pultban pihen és a töltelék összefolyik a kenyérrel. Az ott lévő szendvicsek csak mutatóban vannak, nem adjuk el senkinek” – mondja RandéDániel üzletvezető, aki régóta a vendéglátásban dolgozik és régi vágya volt egy saját, delikátesz jellegű kis hely, szendvicsekkel és sonkákkal.

Ez lett a Hamvich, melynek enteriőrjét is olyannak alakították ki, hogy ha betér a vendég, jó darabig emlékezzen a helyre. A küldetés teljesítve lett, köszönhetően a plafonra mázolt, csillagok közé festett baromfiknak és a falról lelógó hatalmas – szintén megvásárolható – egész sonkáknak.

A szendvicsek közül az első hetek tapasztalataiból kiindulva az alap Hamvich (950 Ft) a legnépszerűbb, mely a már említett prémium sonka mellett paradicsomszószt, és sajtkrémet is tartalmaz. A deluxe változatban (1350 Ft) további feltétek segítik a jóllakást, míg a chorizós verziót a pikánsabb ízek kedvelőinek érdemes kipróbálni. Külön kiemelendő, hogy a gazdagon összeválogatott feltétek ellenére sem esik darabjaira a sokadik harapás után sem. A különleges élményt valóban a könnyed és szinte szétolvadó hispán sonkák jelentik, melyeket „csak úgy” is meg lehet venni, illetve kérhető az úgynevezett spanyol tál részeként, kenyérrel, kéksajttal, rozmaringos juhsajttal és olívabogyóval.

Az alapszendvicsek (sonka, chorizo, serrano, tonhal) 450-600 forint közötti árról indulnak, ehhez jönnek a további feltétek a sajtoktól kezdve a szószokon át a zöldségekig. A közeljövőben, november-december környékén is érdemes lesz benézni ide, amikor forró levessel készülnek majd a hűvös, hideg idő ellen.

Hamvich
Cím: 1051 Budapest, Hercegprímás utca 19.Facebook-oldal
UPDATE: Bezárt