28 négyzetméter igényes gasztronómia és figyelő vendéglátás az, amivé a Rumbach Sebestyén utcai Sonkapult vált az elmúlt időkben. A fő profil továbbra is a reggeli, ám a mediterrán sonkák és remek sajtok mellett ebédmenüvel is készülnek, de este is betérhetünk hozzájuk egy pohár borra vagy sörre. Az újrahangolt Sonkapult igazán otthonosra sikerült, a belső térben kényelmes párnákon ülve nézhetünk ki az utcára, vagy pásztázhatjuk az apró egység részleteit: a pasztelzöld retró hűtőtől a pácolt fagerendákig.

Szeretjük a Rumbach Sebestyén utcát hangulata miatt, találunk vintage butikot, hipsterüzletet, színházat, elviteles kávézót is erre, továbbá évek óta itt üzemel a Sonkapult is, ami nemrégiben jócskán megújult, mind küllemében, mind választékát tekintve. Elsősorban reggelizőként aposztrofálják magukat, de ebédkor és este is időzhetünk náluk. Az új koncepció Borsos Annamária és Szécsi Tamás munkája.

A belső tér igazi vendégmarasztaló, kuckós hely és jó időre terasszal is bővültek, így már a szabad ég alatt is elfogyaszthatjuk a reggeli kávénkat. Úgy döntöttek, hogy az eszpresszókultúrát semmiképp sem hagyják hátra, de specialty vonalat is visznek a Sonkapultban. Nagy műgonddal választották ki azokat a termelőket, szállítókat, vagy borászokat, akiknek termékeit szeretnék megismertetni a budapestiekkel. Csak, hogy néhány példát említsünk: a sajtok a Vászolyi Sajtmanufaktúrából érkeznek, a forró csoki Szántó Tibortól, a szörpök a Káli-medencéből, a pékárukat Misi, a pék készíti, a desszertek felelőse Góg Angéla, borokat találunk a 2HA pincészettől, Lenkey Gézától és Bott Frigyestől is. A mutatós hűtőben lévő sörök a Kapucinus Magyarhertelendi Sörfőzde és a Monyó Brewing italai. Mind bizonyították már, hogy magas minőséget és színvonalat hoznak.

Az étlap gyorsba' és nyugiba' részekre lett osztva, A reggeliknél feltűnik, hogy a szendvicses, péksüteményes megoldások mellett a tudatos reggeli is fontos szerepet kap, növényi tejekkel és laktózmentes vászolyi joghurttal is kezdhetjük a napot, de quinoát, chiamagot, puffasztott amarántot és zabkorpát is tartanak.Természetesen mi inkább a kóstolótálakra és szendvicsekre voltunk kíváncsiak, és örömmel nyugtáztuk, hogy nagyon értik az efféle vonalat.

Egy gondosan összeállított sajttál 1800 forint, a sonkás verzió 2250 forint, vegyesen pedig 2500 forintért ínyenckedhetünk. Nyugodtan számítsuk úgy, hogy az adag kétszemélyes és nagyon jól áll neki a bor is. Nagy kedvencünk lett a sajtokhoz és sonkákhoz kínált tejfölben elkevert tökmagkrém. Ciabattinik 750 forinttól, focacciák 1250 forinttól választhatók, és szintén laktató tételekről beszélünk. Minden hétköznapra készülnek ebédmenüvel, ami 11:00-től rendelhető és egy italt (limonádé, szörp, frissen facsart ital) és egy szendvicset tartalmaz, 1300 forintért. Ha édességre vágynánk, Góg Angéla naponta változó süteményei közül tudunk választani.

A Sonkapult jó hangulatához és kínálatához hozzátesz a kedves vendéglátás is, ami az igazi régi vágású, marasztalóféle. Nemcsak a kényelmes párnák miatt jó itt lenni, hanem az értő és barátságos hozzáállás miatt is.

A hely 2017 szeptemberében bezárt.