A BRKLYN épp egy éve szolgáltatja a jobbnál jobb bulikat a Kazinczy utcában, ezért már pontosan tudjuk, hogy egy vagány hely igényes zenével és gusztusos italokkal. Szeptember 1-től pedig a finom ételeket is hozzácsaphatjuk a leltárhoz, a ház új éttermének, a The Marketnak hála. Ott voltunk a nyitón, és beszélgettünk az ételek megalkotóival, Wolf Andrással. A koncepció az "egyszerű és nagyszerű" talán kliséként ható, de mégis szerethető kifejezéssel írható le, de persze azért van egy-két a csavar. Kezdjük ott, hogy mindennek az alapja a barbecue.

Még csak most augusztusban lett egyéves a BRKLYN, de ez idő alatt egy percig sem folyt itt tétlenkedés. A tavaszt rögtön egy új terasszal köszöntötték, mely öt nap alatt készült el, nyárra megnyitották a tetőt, és hónappal később kialakítottak egy izgalmas "piaci éttermet" a terepen.

Senki ne jöjjön zavarba; a The Market-et a BRKLYN-on belül kell keresni, és ez így most számunkra azt jelenti, hogy szerdától szombatig akár már 5 órakor kezdhetünk a Kazinczy utca 48-ban egy korai vacsorával, majd maradhatunk táncolni napkeltéig.

A The Market konyhája ugyan csak tegnap óta üzemel, de a hétvégére már felesleges is asztalfoglalással próbálkoznunk. Érezhetően mindenki kíváncsi a helyre, amit az étlapot böngészve nem is nagyon csodálunk. Ennek az elkövetője a BRKLYN ügyvezetője, Mancza Norbert és a Salon Étterem és a New York Café séfje, Wolf András volt. Andrással a nyitó előtti sürgölődés közepette leültünk egy kicsit beszélgetni. Séfruhában, az arcán lehervaszthatatlan mosollyal mesélt az étterem koncepciójáról, így tudtunk meg, hogy alapvetően két dologra alapoznak: a piacra – a maga frissességével, sokszínűségével, közösségi élményével –, és a barbecue-ra.

Az is kiderült, hogy egyáltalán nem cél, hogy mindent maguk készítsenek el, sőt! Lelkiismeretesen "piacolnak", vagyis igyekeznek a legjobb termelőket felkutatni, hogy aztán az így beszerzett alapanyagok összepakolásával igazán minőségi és ízletes eredményeket alkothassanak. Így jutottak el például a tahitótfalui Őrház Grill & BBQ-hoz, akiktől a füstön sütött húsok és közös gondolkodásokból született, néha elvetemültebb, de mindenképp izgalmas ötletek származnak. Mint például a nyitóeseményen felszolgált barbecue ananász.

Ehetünk ugyan vászolyi sajttal készült mascarponés, szardellás pennét, desszertnek pedig levendulás joghurtot, friss gyümölcsökkel, pirított zabbal, de kijelenthetjük, hogy a főhős azért mégis csak a barbecue. Ez a húslevesben, burgerben és szendvicsben is visszaköszön, és csütörtökönként az állandó kínálat mellett mindig lesz egy plusz alapanyag is, amit BBQ-módra készítenek el.

A beszélgetésünkből hamar kiderült, hogy ötletek vannak bőven, akárcsak kísérletező kedv, így nem kérdés, hogy a mostani kínálat fog még változni. Aki viszont biztosan szeretne megkóstolni egy mangalicatarját ropogós burgonyával, egy mézes oldalast sült salátával és zsíron sült zellerrel vagy bármi mást az aktuális étlapról, bátran foglalhat is asztalt jövő hétre.

A BRKLYN, így a bulinegyed közepén lehetne "csak" egy jó klub is, de érezhetően ennél nagyobb itt a törekvés. Mindez azért, mert nemcsak egy éjszakai állomás szeretnének lenni a pimasz pesti éjszakában, hanem egy megbízható sziget, ahova őrült, bulis pillanatokon túl jóízű, romantikus vagy épp laza, baráti vacsorák is kötik a vendégek. Mert itt ilyet is lehet. Ha a belvárosban keresünk tehát vacsorahelyszínt, a TheMarket-nek kijár egy csillag a gasztrotérképen.
The Market
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 48.
Nyitvatartás: SZ-CS-P-SZ 17:00 - 23:00
Facebook
Honlap