Oktoberfestet jó ideje nem csupán Münchenben tartanak, és Budapesten sem az első fesztivált rendezik meg ezen a néven. Szeptember 29-től az Eiffel téri Zsiráf is beszáll a sörös-zenés buliba, de egészen másképp.

A Zsiráfot jól megismertük és belaktuk már a nyári foci Európa-bajnokság alatt, de a közös meccsnézéseken kívül a szabadtéri kiállításoknak, a vasárnapi piacoknak, az akusztikus koncerteknek és a DJ-k által vezényelt buliknak hála kiderült, hogy a körúton túl is van élet.

Igazi közösségi térré szeretnék változtatni a Nyugatipályaudvar melletti területet, ahol a kultúra minden formája megfér egymás mellett, legyen szó divatőrült garázsvásárról, pingpongversenyről vagy éppen sörfesztiválról – tudtuk meg a szerdai sajtóeseményen SzaplonczaiMátyástól, a Zsiráf alapítójától.

A közeljövőben két jelentős rendezvénnyel készülnek az Eiffeltéren. A szeptember 4-én induló ArtGarden egy alternatív kiállítás lesz, ahol bárki megtekintheti és megvásárolhatja a legújabb kortárs festményeket, printeket vagy kísérleti alkotásokat és találkozhat a művészekkel is. Az eseménysorozat arra is lehetőséget biztosít, hogy a fiatal tehetségek reális képet kapjanak az alkotásaik iránti keresletről.

A hónap végén érkezik az október 9-ig tartó első Eiffel téri Oktoberfest, amit nem úgy kell elképzelni, hogy hatalmas, fehér műanyag sátrak alá bepakolják a szomjas vendégeket, hogy sramlizenére óbégassanak a nyolcadik korsó sör után. Ellenkezőleg: az egész olyan lesz, mintha leköltözne ide a Madáchtér. A több mint tíznapos fesztiválon a legjobb hazai főzdék kínálatát kóstolhatod végig, a háttérzenéről pedig a bajor harmonikások helyett – a lépcsőakusztik hagyományait követve – fiatal hazai előadók gondoskodnak majd. A szervezők a megszokott bódésorok helyett egy víztiszta sörsátor felállítását tervezik, hogy elhozzák Budapestre a világhírű müncheni rendezvény hangulatát.

Nyilvánvalóan egy ilyen jellegű fesztivál egyik legfontosabb kérdése a sörkínálat. Nos, szerdán kiderült, hogy a Hedon sörfőzde legjobbjaival egészen biztosan összefuthatsz. Megkóstolhatsz egy klasszikus, „ivó típusú” sört, a Balatonvilágosit, aztán a klasszik balatoni német turistáknak emléket állító, Helmut névre keresztelt szűretlen búzasört, amelyhez kapcsolódóan a sörfőző mester jóvoltából kiderült, hogy búzából mindig a frisset érdemes venni.

A közelmúltban elhunyt Bud Spencer rajongóinak egészen biztosan tetszeni fog a pofonosztó mester egyik legnépszerűbb filmjében, az „És megint dühbe jövünk”-ben játszott karaktere által ihletett kreálmány. A CharlieFirpo nevet viselő sör rozsmalátával készült, igazi amerikai pale ale, erőteljes ízű, vöröses színű és nem véletlenül töltik 0.66-os üvegbe, szóval jó nagy adag hagymás bab kell mellé, hogy ne üssön ki rögtön a szeptember 29-én kezdődő rendezvényen.