Zsömlét, kiflit, kenyeret nem nagy truváj különféle jóságokkal megtölteni, de olyan még nem nagyon fordult elő, hogy valaki klasszikus baguette-be pakoljon mindenféle húsokat. Egészen idáig. A Kolosy téri piac legújabb street foodos üdvöskéjében ugyanis a francia péksüteményt tömik tele.

Néhány napja afféle próbaüzem jelleggel nyitott meg a Crust, amely a szendvicsek mellett levesekkel csábítja a nagyrészt környékbeli éhes irodistákat. FeketeAttila tulajdonos feleségével együtt vezeti a kis kuckós helyet, melynek falán a ropogós baguette-ek irányába mutatott elkötelezettség jeleként az „In Crust we trust” jelmondat olvasható.

„Régi tervem volt beszállni a vendéglátásba, végül hosszabb gondolkodás után döntöttem az ételek mellett. Olyan helyet szerettem volna, amely törzsközönséggel bír, és akikkel megértetem magam, például a közelben található irodaházak IT-szekciójával, merthogy én is ebből a világból jövök” – mondja a tulajdonos. „Egy iráni utazás során találkoztam először a töltött baguette jellegű szendvicsekkel, melyekbe sült és főtt húsokat, meg savanyúságot raktak, innen jött az ötlet. Budapesten nem találni hasonlót, sőt, a világban sem nagyon: azt tudom, hogy Vietnamban például májpástétomot kennek a baguette-re és húst, valamint sült hagymát tesznek közé, Dél-Koreában pedig lecsót”– avat be Fekete Attila az étel történelmi hátterébe.

Mindannyian találkoztunk már ezerféle olyan baguette-es szendvicssel, melyre nyolc réteget pakolnak, ami aztán vagy szétcsúszik vagy átharaphatatlan. Nos, a Crustban igyekeznek megelőzni az ilyen bajokat, hiszen kiszedik a belsejét, hogy legyen hely a tölteléknek, aztán megpirítják a héját – innen ered a név. Ha beleharapunk, nincs meg a szafttal vagy szósszal agyonáztatott effektus, elvégre kívül ropogós a kenyér és nem ázik agyon belül sem, de persze érezni a szaftos részeket.

A kínálatot illetően a népszerűségi versenyt jelenleg a csirkés szendvics vezeti.

Vajjal és fehérborral konfitált tépett csirkét, kapribogyót, és petrezselyemzöldet találsz a kivájt, 22 centis baguette eme verziójában (mely amúgy a Marmorstein jóvoltából érkezik) és 990 forintba kerül. A 200 forinttal drágább malacosban sörben készült tépett malachús, savanyú uborka és koriander van, míg a nem húsevők 1290 forintért lakhatnak jól a cukkinis ratatouille-jal (azaz a mediterrán, avagy francia lecsóval), amiben még kakukkfű és bazsalikom fokozza az ízélményt.

A Crust a szendvicsek mellett levesekre építi a portfólióját, méghozzá olyan ritkaságokkal, mint a kelkáposztaleves, merthogy ilyet állítólag kevés helyen lehet kapni Budapesten. Emellett az édesszájúaknak pirított mandulával díszített hideg szilvakrémleves, a csípőset kedvelőknek kolbászchipsszel kiegészülő, kicsit erőteljes ízű lecsókrémleves, továbbá savanyított lestyánnyal készülő, állandóan kapható csorbaleves szerepel még a falra pingált étlapon 490-től 790 forintig.Annyit érdemes még tudni, hogy kis- és nagy menüben is kérhetők a kombinációk, illetve vasárnap nincsenek nyitva.
Cím:
1036 Budapest, Kolosy tér
Facebook