Sok cikkünkben előkerült már a magyar halak problematikája – a folyami halászatot egy törvény ellehetetlenítette, így marad az úgynevezett haltermelés és a legjobb halfeldolgozóktól való vásárlás, a hozzáértő elkészítés. A szabályok ellenére egyre többen próbálkoznak magyar halas helyet nyitni, hol több, hol kevesebb sikerrel. Horváth Szabolcs tiszai fiú, kis túlzással pecabot volt a jele az óvodában is. Sokat horgászott, erősen érdekelte a gasztronómia, a halak feldolgozásának, elkészítésének módja. Blogolt, vacsorákat rendezett, majd két vidéki halazóval indult igazán a HelloHal.

Statisztikák is mutatják, hogy a magyar ember nagyon kevés halat eszik. Ugyan ez a mennyiség nincs lebontva tengeri/édesvízi halra, de a mérleg nyelve nagy valószínűséggel a tengeri felé billenne. Halat nem sűrűn látott rudacskák, strandon hekk, néha konzerves készítmény. A hazai általában karácsonykor érkezik az asztalra, leves vagy pontypatkó formájában. Horváth Szabolcs pedig ezen szeretne egy kicsit változtatni, a lehetőségekhez képest.

A HelloHal első körben egy blog volt, melyen trükköket, ötleteket, történetekbe szőtt recepteket osztott meg. Hogy pucold a halat, hogy süsd úgy, hogy ne essen szét, miért fontos a halhúshoz a savas íz. A blog sikerén felbuzdulva aztán baráti vacsorákat tartott. Tematikusan főzött a haverokra, olyan halakból, melyeket ő fogott ki és aztán egészen a tányérra kerülésig minden szakaszt maga csinált. A „sima” vacsorákból aztán szélesebb körű halas stand upok lettek, egy főzőpulttal, projektorral, sok sztorival, nevetéssel és remek ízekkel. Ezeken a közös evéseken nagyon sokszor elhangozott a „Jé, ez nem is iszapízű!” vagy a „Nem is jöttem volna rá, hogy ez hal!” felkiáltás is.

Elindult a tisza-tavi egység, egészen kicsi és kevésbé impozáns falatozóból mára felnőttek és a Tiszaörvényen is egy különleges hangulatú hely várja vendégeit. A következő lépés a kecskeméti bisztró lett és mostanra érett be annyira a projekt, hogy kinyitott a budapesti HelloHal is. A Török Pál utca sarkán találjuk magát a bisztrót, szellős, letisztult terasza azonban a Ráday utcán húzódik.

A választék széles, és biztosan lesznek még változtatások, érkezik hamarosan a déli menü és a táblás ajánlatokról sem feledkeznek el. Mi nagyon örülnénk, ha az „erotikus sellőuszony” is helyet kapna majd, mely a Tiszáról lehet ismerős és ropogós süllőuszonyt takar.

Olyan különlegességeket találunk az étlapon, mint például a pontychips (1490 forint), a harcsasushi (1990 forint) igazán magyarosra véve, a süllőpofa variációk (2990 forint), a harcsagyros (1990 forint) vagy például a paprikás, klasszikus sütőkolbász stílusú halkolbász, busából készítve, kenyérrel, mustárral, kovászos uborkával. Természetesen a fish & chips (1990-2490 forintig) elérhető, burgert is készítenek (1990 forint) és salátát is kérhetünk, hallal kínálva (1490-2490 forintig).

Nekünk a brassói halpecsenye (2490 forint) lett a kedvencünk. Képzeljünk el egy teljesen klasszikus brassóit, fűszeresen, pirított hagymásan, csak a hús helyett roston harcsát kevernek a krumplihoz.

Borozáshoz, sörözéshez jó társ lehet a bruschetta grillezett halfilével (1690 forint) és az egészben sült keszeg (45 forint/dkg), irdalva, jól átsütve. Elfogyasztásához nyomtatott itinert is kapunk, Szabolcs így látta jónak, hogy a vendég ne hagyjon értékes rostokat a gerincen: inkább készített egy fogyasztási know-how-t. A keszeg oldalbordái például remekül elropogtathatóak és nagyon finomak is.
Tetszett nekünk a HelloHal szellemisége és minősége is, és reméljük egyre több lesz a minőségi édesvízi halakkal foglalkozó hely. Hiszen van élet a hekken túl is.