Visszamentünk az időben és a fesztivál archívumából előszedtünk néhány feledhetetlen történetet a nagyszínpadot feleségül vett férfitől kezdve a dobszerkóját felgyújtó Green Day-en át a fénytechnikusait a vacsorával megváró David Bowie-ig.

„Én egy világegyetemista vagyok” – virított a szlogen a Diáksziget programfüzetének címoldalán 1993-ban. Kincskereső térképet és házirendet találhattunk benne, no meg napi bontást – ki gondolná, hogy a Quimby már ekkor a kisszínpad kora délutáni sávjában pengetett? Az első lineup-ot böngészve olyan izgalmas együttesekre bukkanhattunk, mint a Fröccs és a Cicaváz, vagy a ’90-es évek zenekarnév keresztelő versenyének első két helyezettje, a Tomi szomorú és az Anyám, te rubintos rózsa.

„Délután 3-tól fél 4-ig kaptunk műsoridőt. De már a nagyszínpadon lehettünk és egy csomó olyan ember láthatott minket, akik még nem igazán tudtak a Tankcsapdáról, és a koncert után oda tudtak jönni hozzánk a pulthoz ismerkedni, hogy honnan jöttünk” – az első Szigeten játszó tankcsapdás LukácsLászló akkoriban még biztosan szélgép nélkül tolta a punkot.

Négy évvel később már világsztárok pacsiztak egymással a backstage-ben, köztük a százezer dolláros gázsiért fellépő, hazánkban másodszor járó DavidBowie. "A mester 34 fős stábbal érkezett, tíz tonna túlsúlyt kért, ami olyan horribilis összeg volt, mint két másik színpad összes technikai büdzséje. Kiderült, a mosókonyhától kezdve a cateringen át a mosogatóig, mindent magukkal akartak hozni. Lealkudtuk a felére, megjelent a stáb. Vége a beállásnak, a fényes csávók még fenn huhogtak, tíz méter magasan, tökig olajosan. Lenn hosszú asztalon megterített a stáb, Bowie ült az asztalfőn, tíz-tizenöt ember két oldalt. Mindenki várta, hogy hozzák a kaját, de Bowie intett, hogy nem, bevárják a két fénytechnikust. És a két csávó lejött, kimosakodott, leült, akkor jó étvágyat kívántak” – olvasható KovácsTamás programigazgató visszaemlékezése JávorszkyBélaSzilárd: Húsz év hév című Sziget-könyvében.

A Sziget addigi történetének legnagyobb fellépti díjáért előadó Bowie-n kívül olyan nagy nevek keltek át a K-hídon, mint a Rollins Band, a csúcson lévő Chumbawamba vagy a Faith No More. A The

Prodigy az utolsó pillanatban visszamondta a bulit, de az immáron PepsiSziget nevet viselő fesztiválon 28 helyszínen nélkülük is megtartottak 800 programot. Gyaníthatóan kevesen csápoltak az akkor mindössze 3 éve létező, a Nirvana-dobos DaveGrohl által alapított FooFighters nagyszínpados koncertjén, mely a műsorfüzet szerint 2 órán át tartott. A setlist.fm-en olvasható dallista alapján a zenekar azonban mindössze 7 számot darált le a ’95-ben megjelent első lemezükről. Először esett meg, hogy néhány napra a kultikus Music Television stábja is Budapestre költözött.Gerendai Károly elmeséléséből kiderült, hogy a két lábon járó rock and roll, azaz Lemmy a Motörheadből annyira bekarmolt a ’97-es fesztiválon, hogy csak másnap reggelre talált vissza a nagyszínpad környékére, méghozzá ikonikus ruhadarabjai közül a csizmája, a bőrkabátja, valamint az útlevele nélkül. Utóbbi szerencsére előkerült, így a basszgitáros frontember rendőri kísérettel elhagyhatta a szigetet, hogy nagy nehezen elcsípje a repülőjét.

Az 1998-as év döbbenetes erősségű felhozatallal érkezett. A rá jellemző tüzes színpadi produkcióval a nagyszínpad alá pörkölt a piromán német industrial metalzenekar, a Magyarországon először zúzó Rammstein. A kőegyszerű riffeket katonás német szöveggel megtámogató formáció műsorát kigyulladó mikrofonállványok, tüzet okádó számszeríj, a létező összes helyről előtörő lángcsóvák, az énekes, Till Lindemannra csatolt (vizet) spriccelő műpénisz és égő azbesztmellény kísérte a több ezres, bizonyára kitágult pupillával figyelő tömeg előtt. A mainstreambe frissen berobbanó GreenDay-től nem gondolnánk hasonló „égésre”, de a háromtagú punkbrigád azt kérte a szervezőktől, hogy ugyan hadd gyújtsák már fel a dobszerkót a színpadon. A jelentések szerint a Gerendai-stáb nem fogadta őszinte lelkesedéssel az ötletet.2002-ben a 10. jubileumi rendezvénynek alaposan megadták a módját. A mintegy 80 fellépő közül kettőnek, az akkor még plázamegnyitók helyett nagyszínpadokon zenélő Kosheen egyik tagjának és IggyPop basszusgitárosának sikerült összeakaszkodnia úgy, hogy előbbi megdobta valamivel a kollégát, majd elcsattant pár pofon is. A biztonsági emberek közbelépése után sem csitultak a kedélyek a backstage-ben, ugyanis a Kosheen zenésze bosszúból Iggy-ék öltözőajtajának zárjába törte a kulcsot.

Két évvel később egy becsületrendet érdemlő megtaláló leadott egy 1600 euró készpénzt tartalmazó pénztárcát a talált tárgyak osztályán, egy férfi pedig a Sziget házasságkötő sátrában kimondta a boldogító igent általa választott párjának, a nagyszínpadnak. A nászéjszaka alakulásáról nem érkezett hír.