Gasztró

Vegán reggelik és ebédek a Bank utcában – Great Bistro

Fotó : Hartyányi Norbert - We Love Budapest
Vegán reggelik és ebédek a Bank utcában – Great Bistro

Stőhr Gréta neve ismerősen csenghet mindazoknak, akik az egészséges életmóddal és főleg vegán ételek elkészítésével foglalkoznak. 6 év aktív főzés után a műsorvezető-séf-tanácsadó-író megnyitotta vegán éttermét az Arany János utcai metrómegállótól néhány méterre, ahol reggeli, ebéd, kávé, édesség és szendvics várja a vendégeket. Természetesen a belépéshez nem kell hatósági okmánnyal bizonyítani, hogy vegánok vagyunk, a jóllakáshoz bőven elég, ha az ember nyitott az újdonságokra.

A budapesti vegán körökben nagy várakozás előzte meg a Great Bistro nyitását, melynek oka, hogy az éttermet a receptjeiről és útmutatásairól jól ismert Stőhr Gréta és férje jegyzi. Aki az elmúlt években figyelemmel kísérte a tulajdonos munkásságát, az tudja, hogy régóta lóg a levegőben egy ilyen projekt, amelynek kialakulását hosszú hónapok megfeszített munkája előzte meg, de megérte várni.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az Arany János utcai metrómegállótól mindössze néhány méterre található hely izgalmas színei már eleve csalogatóak ezen az eddig nem túl izgalmas sarkon, de a napi választék elolvasása után indokolatlan lenne nem betérni, még akkor is, ha az ember nem feltétlenül éhes.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az étteremben a reggeli 7-kor kezdődik. Ha valaki erre érkezik, akkor olyan fogásokkal találkozhat, mint a tofubaconös szendvics (790 Ft), a grillezett zöldséges szendvics (790 Ft), a zöldséges-„sajtos” csicseriomlett (890 Ft) vagy a palacsinta.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Great Bistro
  • 1054 Budapest, Bank utca 6.

Ebédet 11:30-tól rendelhetünk, ottjártunkkor nyers mentás sárgadinnyeleves (690 Ft), magyaros újburgonyaleves (690 Ft), kukoricás-„tejszínes” tofu (1290 Ft), kölesgombóc agavés tejföllel (990 Ft), lenmagos fasírt tartárral és tepsis burgonyával (1290 Ft), sült „virsli” agavés mustárral (1290 Ft) volt a választék. Ezeken kívül van salátabár is, amit szintén érdemes kipróbálni. A helyen egyébként majdnem minden gluténmentes, viszont ha valaki cöliákiás, akkor nem tudják garantálni a teljes biztonságot. Fontos kiemelni, hogy a választék napi szinten változik, mi egy reggeli menüt kóstoltunk, ami pont olyan volt, amit Grétától az internetes videókat nézve vártunk: olyan, amire egy mindenevő is bármikor rá tudna szokni.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A jó minőségű, nagyobb részben bioalapanyagok és az alaposan kikísérletezett receptek mellett fontos számukra a fenntarthatóság is: a műanyag poharaik például kukoricából készülnek, és állítólag 3 óra alatt lebomlanak.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A hellyel rengeteg munka van még, amíg minden olyan lesz, ahogy azt tervezik: megtudtuk, hogy szeretnének egy olyan részt létrehozni, ahol az emberek szívesen kóstolnak, beszélgetnek, tanulnak, ennek jegyében pedig pop-up főzőesteket is szeretnének majd, épp úgy, ahogy bizonyos napokon meghosszabbított nyitvatartást (jelenleg délután 4-ig jöhetünk) is szeretnének.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A jó lokációnak és a szakmai tapasztalatnak köszönhetően rengeteg lehetőség van a helyben, amit szeretnének maximálisan kihasználni: az egyik ilyen a tudás továbbadása, a személyzet bővítése és természetesen a vegán életmód igéjének terjesztése. A módszer szerintünk meggyőző.