A belváros kilépett a szendvicsek, szimpla tojásételek és túlcukrozott müzlik világából. A bisztrók, kis kávézók, kávéházak vagy kifejezetten reggelizésre specializálódott helyek felismerték a nap első étkezésének jelentőségét, és igyekeznek a legjobb alapanyagokból, legegyszerűbb vagy éppen legkülönlegesebb fogásokat elkészíteni. Két helyet mutatunk most be, ahol kiemelt szerepet kap a reggeli: a Libertében stílusos kávéházi környezetben früstükölhetünk, míg a Szimply egy hipszter, kozmopolita vonalat képvisel.

Liberté

Sok változás történt az elmúlt időkben a Liberté háza táján. Hogy csak egyet említsünk, Galgóczi Gábor séf megreformálta az Aulich utcai egészen különleges hangulatú kávéház menüjét. Az árak elérhetőbbé váltak, s még nagyobb hangsúlyt kapott az egészen reggel 8:00 órától elérhető reggeli és a hétvégi brunch is. Abszolút tojáshangsúlyos, ám a legjobb értelemben: Eggs Benedictet kínálnak több verzióban (spárgával 1950 forint, érlelt sonkával 1840 forint) és igazán ízletesen, Florentine-t, bébispenóttal (1840 forint) illetve saját magunk is összerakhatjuk tojásos reggelinket. Kár lenne kihagyni a vajpuha avokádóból készült toastot (1770 forint), melyhez buggyantott tojás is jár.

A müzli (1250 forint) elengedhetetlen, ahogy a gyümölcssaláta (1370 forint) sem maradhat el, de, ha egy kiadósabb angol reggelire (2450 forint) vágynánk a teraszon ülve, az is adott a megújult Libertében. Érdemes megkóstolni a ház croissant-ját, mely a Bridor péksüteménye és könnyedebbet, franciábbat aligha találunk a környéken. Magában egy kávé mellé is remek, de lekvárral megkenve a legszuperebb.Szimply

Ha bármely nyugati nagyvárosban járunk, nagy valószínűséggel tele lesznek olyan hipszter kávézókkal, sütizőkkel, reggelizőkkel, melyek mellett nyugodtan elfér a Szimply is. Mind dizájnja, mind választéka és filozófiája szempontjából egy haladó újhullámos, fiatalos vonalat képvisel. A Kontakt testvérüzlete idényzöldségekre és gyümölcsökre épít, minden hónapban újít, és az egészséges, ám laktató reggeliket kínálja a Röser Udvarban reggel 8:00-tól délután 18:00-ig. Édes és sós fogások közül választhatunk, melyek havonta változnak. Granolák (kb. 1200 forint), kásák (kb. 900 forint), kovászos kenyérből készült szendvicsek (kb. 1200 forint), palacsinták, (kb. 1100 forint) zöldségekkel turbózott tojásos fogások (kb. 1200 forint) alkotják a Szimply repertoárját. Rostgazdag reggelik, fantáziadúsan összetéve és tálalva. Minden fogásnál feltüntetik az allergéneket, illetve hogy milyen diétát követők illeszthetik be étrendjükbe. Szép időben a teraszt válasszuk, a reggelit pedig egy kontaktos kávéval zárjuk. Melegben jó választás lehet a "csapolt" Roket.