Az olasz festő és szobrász a 20. század művészettörténetének egyik óriása - egész életművet bemutató tárlatot eddig mégsem láthatott a magyar közönség - ami valahol nem csoda, hiszen a művekért a világ legnagyobb múzeumai állnak sorban. Ezért is óriási siker, hogy a Magyar Nemzeti Galériának sikerült Picasso után egy másik óriás életművét bemutató tárlatot is megrendezni, ráadásul a két anyag július végéig egy helyen, egy épületegyüttesben látogatható.

Az olaszországi Livorno városában született Amadeo Modigliani az előző század egyik legnagyobb hatású művésze. Művelt alkotó volt, sokat olvasott, Párizsba költözve pedig gyakran járt a Louvre-ba és a Montparnasse művészeti életének aktív részesévé vált.

A művek között hétköznapi anyagokon kivitelezett szobrokat, az első világháború tájékán készült, művészeket ábrázoló avantgárd portrékat és klasszikus előzményekre visszavezethető, ugyanakkor újszerű aktokat is találunk.

A portrék olyan személyiségeket örökítenek meg, mint Picasso, Max Jacob, Jean Cocteau, Diego Rivera vagy a többiekhez képest viszonylag ismeretlen Celso Lagar.

Ezt a bonyolult, mégis ezer szállal egymáshoz kapcsolódó művészkört a szervezők a kiállítás harmada táján egy fotókkal, kevés szöveggel és infografikával megtámogatott falon vázolták fel, ami jó ötletnek bizonyult.

A Kovács Anna Zsófia kurátor által bemutatott kiállításon ugyanakkor nemcsak Modigliani 61 eredeti munkája látható, hanem a kortársak jó néhány alkotása is, így például a magyar Czóbel Béláé is, akit Modigliani jól ismert párizsi évei alatt.

A kiállítást bemutató sajtóvezetésen Laurent Salomé, a Réunion des musées nationaux – Grand Palais tudományos igazgatója elmondta, hogy az olasz származású művész alkotásai számukra is értékes kincsek, amelyeket nem túl gyakran adnak kölcsön. Budapesttel, a Szépművészeti Múzeummal és Magyar Nemzeti Galériával viszont több nagy együttműködésben részt vettek, ez a tárlat pedig a világon bárhol megállná a helyét. Kis érdekesség, hogy a francia fővárosban, egészen pontosan a Musée du Luxembourgban éppen a magyar művészetet bemutató nagyszabású tárlat fut Chefs-d’œuvre de Budapest címmel – és szép sikerrel.

Túlzás nélkül állítható, hogy – Picasso-kiállítás után – ismét szenzációsnak ígérkező tárlattal jelentkezett a Magyar Nemzeti Galéria. Még világviszonylatban is csak a legnagyobb játékosok, a leghíresebb múzeumok tudják megszerezni a két művész alkotásait, a két anyag ráadásul július végéig egy intézményben, egy épületegyüttesben látható. Ez is egy kis budapesti siker.

A kiállítás 2016. június 29., szerdától egészen október végéig látható a Magyar Nemzeti Galériában.