A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszéke a Városépítési Főosztály megbízásából egy rengeteg kutatómunkát, előkészületet igénylő, igazán hasznos és előremutató projektet dolgozott ki. Az évtizedek óta egyre csak lelakottabb, arculatilag egységet egyáltalán nem alkotó Nagykörút üzlethelyiségeinek portáljait vizsgálja, lefotózva az összes háztömb földszinti üzleteit, kijelölvén a jogilag kérdőre vonható elemeket, új ötletet, alternatívát mutatván a jelenlegi bérlőknek.

Budapest egyik legforgalmasabb útvonala hat kerületen halad át, s ugyan az Andrássy út adottságaival sosem vetekedett, egykor elegáns, egységes, egyedi hangulatú szakaszai tették Budapesthez méltóvá. Mára azonban színben-méretben-világítási megoldásokban-harsányságban egymásra licitáló üzlethelyiségek teremtenek a Nagykörút legtöbb részén elhanyagolt és méltatlan légkört. Amellett, hogy esztétikailag teljesen zavaró az üzletek megjelenése, a legtöbb "cégér", hirdetés, nemkívánatos kivitelezés szabályokba is ütközik. Ezek a szabályok pedig kerületenként, háztömbönként, homlokzatonként változnak.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Középülettervezési Tanszéke a Városépítési Főosztály megbízásából létrehozta a Nagykörút Portálprogramot, mely óriási segítség lehet azoknak a körúti üzlethelyiség-tulajdonosoknak, akikben a hajlandóság és az igény megvan a változtatásra, csupán nem tudják, hogy hogyan fogjanak bele a felújításba/átalakításba. A kutatást, felmérést, fotózást a Konstella Stúdióval együttműködve készítették, a tervezés Polgárdi Ákos, a fejlesztés pedig a Circumstances Creative Co.

feladata volt.

A dinamikus, remekül kivitelezett honlapon a Ferenc körúttól a Szent István körútig haladva minden háztömböt lefotóztak, és saját adatlapot kaptak. Az adatlaphoz csatolták a levéltárból az adott házról szóló eredeti tervrajzokat, dokumentumokat, a közterületi térképet, jelölvén a villanyoszlopoktól a padokig minden aktuális elemet. Amit minden háznál figyelemmel kísérhetünk, az az egyes portálok részletes elemzése. Különböző jelölések mutatják, hogy milyen elemek eltávolítása, átalakítása kötelező, vagy ajánlott (esztétikai okokból).

Kevesen tudják, ám Budapest épületei között különböző építészeti örökségvédelmi szinteket ismerünk, és a honlapon pontosan meghatározott kerületi szabályozásokon felül ezek is mérvadóak. Nem mindegy, hogy az üzlet műemléki jelentőségű terület, műemléki környezet, fővárosi helyi védettség vagy kerületi helyi védettség alatt áll. Minden hatályos jogszabályt megtalálunk a Nagykörút Portálprogram honlapján.

Sokkoló tapasztalat egyben látni a Nagykörút hirdetéseit, cégérjeit, a rengeteg, önszorgalomból eszkábált "figyelemfelkeltő" táblát, nem túl szerencsésen kivezetett szellőzőrendszert, légkondícionáló panelt. Persze van ennek egy olyan vetülete is, hogy az egykor jelentős kereskedelmi forgalmat lebonyolító útszakasz butikjai a plázásítás után el-eltűntek, ellehetetlenedtek, átalakultak, új funkciót kaptak, és a nagy versenyhelyzetben küzdő és megmaradt üzletek nehezen tudnák kitermelni a bérleti díj mellett a felújítást. Ám a folyamatosan romló állapotok pillanatnyi csúf megoldásai helyett egy egységesebb, ismét stílusos Nagykörút hosszú távon több vásárlót, turistát, áthaladó forgalmat generálhatna.

Nap mint nap bosszankodhatunk az elhanyagolt és patináját vesztett Nagykörút miatt.

A 2016-os Budapest100 tematikája például még inkább ráébreszthette a városlakókat, a Nagykörút "használóit" arra, hogy az építészeti és történelmi örökséget nem lenne szabad a jelenlegi állapotában hagyni, vagy tovább romlani engedni. Néhány tucat ízléstelen (és szabálytalan) gyorsbüfé, kocsma, vegyesbolt nem veszélyeztetheti tovább. A Portálprogram pedig nagy segítséget nyújthat, hogy valami igazán előremutató változás kezdődjön.