Élmény

Vízből formált szavak – új installáció a Ludwig Múzeum előtt

Fotó : Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Vízből formált szavak –  új installáció a Ludwig Múzeum előtt
Bréking

Julius Popp nagyszabású, helyspecifikus installációjának felavatásával vette kezdetét az idei Dunapest összművészeti fesztivál. A Bit.Fall című munka egyszerre különleges metafora és egy látványos vízfüggöny: a lehulló vízcseppek folyamatosan változó, „folyékony” szavakat formálnak – amely a naponta ránk zúduló információáradatot szimbolizálja, amiből egy folyton változó valóságot építünk. Emellett itt figyeltünk fel először aVaLyo különleges “Skubi dobozaira” is.

Ludwig Múzeum
  • 1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Popp “vízesése” úgy van programozva, hogy értelmes és gyakran használt szavakat halásszon ki a hazai internetes portálok cikkeiből, amiket a lehulló vízcseppek formálnak meg. A művészt elsősorban nem a jelentésük, inkább a háttérben zajló digitális kommunikációs struktúrák és azok vizualizációja érdeklik. A Bit.Fall tökéletesen testesíti meg a társadalomban bekövetkezett változások és a folyamatosan hömpölygő adatforgalom közötti összefüggéseket.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
A VaLyo-féle Skubik pedig olyan dobozok, amelyekben több rétegben, művészeti eszközökkel jelenítették meg a résztvevők személyes dunai élményeit. A rétegek áttetszőek, így a térhatás is érvényesül. A dobozban megjelenhetnek szövegek, alakok, feliratok, tárgyak. A Skubi dobozokba egy résen át lehet bekukucskálni, és a fény felé fordítva megelevenednek a történetek. Ha éjszaka találnál Skubi dobozt, használd a telefonod lámpáját fényforrásként. A kiállítás keretében közel száz Skubiban száz élmény található a Ludwig Múzeum előtt, a Haller utcánál, Boráros térnél, Duna-korzón és a Lánchíd pesti oldalánál.
Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest
Az installáció 2016. július 31-ig látható a Ludwig Múzeum előtti téren. A Skubi dobozokba pedig 2016. július 17-ig lehet betekinteni, amely napon egyébként délután öttől tárlatvezetés is lesz az alkotókkal – szintén a Ludwig Múzeum előtt.