A Bazilikától néhány lépésnyire, a Szent István téren nyitott meg az egykori Pékeryből átalakított Gelarto Bistro, ahol a már korábban is megszokott reggelik mellett igen ritkán látott ételkülönlegességeket kóstolhatunk. A hely nagy attrakciója a fogásokhoz tartozó különböző (nem édes) gourmet fagylaltválaszték, amilyet máshol nem igen kóstolhatunk a városban. Leteszteltük.

A környékének egyik legszerethetőbb helye volt a Pékery, ahol pékárukat, szendvicseket, sütiket és reggeliket kérhettünk egész nap. Rossz hír, hogy mivel a hely „pékség" név alatt egy szabályozás miatt nem volt fenntartható, a félig előre sütött áruval pedig nem tudtak azonosulni, ezért a megszokott formájában megszűnt létezni, a jó hír pedig, hogy Gelarto Bistro (a kistestvére) néven, átalakulva továbbra is működik, és az eddiginél jóval izgalmasabb fogásokat tartogat.

A hely specialitását nehéz lenne nevén nevezni, ugyanis itt inkább ízkombinációkról beszélhetünk: az egész az ízek játéka, amely egy érdekesfogásból és egy hozzá tartozó fagyiból áll. De a dolog legérdekesebb része az utóbbi. A palettán a következők találhatóak: kuszkusz, zöldség chutney, friss zöldséggel, liofilizált paprikával, hozzá pedig paprikafagyi (850 Ft); saláta, narancsfalevéllel, passió ecettel, lazacfagyi (750 Ft); búzagyöngy tejszínes vargányával, zöldségmousse, liofilizált zöldborsó, főtt tojás, pesztójégrém (850 Ft); puy lencse curryvel, parmezánfagyival, zöldségmousse liofilizált zöldborsóval, főtt tojással, mentás zöldborsófagyival (850 Ft); saláta pirított dióval, kecskesajttal, céklafagyival (750 Ft).

Természetesen bármelyik fogáshoz választhatjuk bármelyik fagyit, ezek csak a javaslatok, amiket egyébként érdemes megfogadni. Nekünk a paprikafagyi ízlett a legjobban, másodikként futott be a céklafagyi, harmadikként pedig a zöldborsó. Ezek akár önmagukban is megállnák a helyüket.

A fogások természetesen nem számítanak teljes értékű ebédnek, de egy rágcsálnivalónál jóval többet adnak, így fogyasztásukat baráti beszélgetésekhez, randik alkalmával ajánljuk.

A különleges fagyiélmény mellett megtartották a reggeliket:

változatlanul van croissant, rántotta, tükörtojás, omlett, panini, illetve müzli, ezek ára pedig 500-2000 Ft között mozog.

A legnagyobb kihívás számukra jelenleg az, hogy megismertessék a budapesti (és az ideutazó) közönséggel az újszerű ételeket, és megteremtsék a hozzájuk feltétlenül szükséges nyitottságot. Ehhez mindössze egy kóstoló szükséges.Gelarto BistroCím: 1051 Budapest, Sas utca 11.


Facebook