Hotelek és szállások

Tényleg a Svábhegyen járunk? – The Writer’s Villa

Fotó : Norbert Hartyányi/We Love Budapest
Tényleg a Svábhegyen járunk? – The Writer's Villa

A budai hegyekben sétálva mindig fel-fel tűnik egy-egy olyan ház, vagy legalább részlet, esetleg kert, ami meglepetésként ér minket. Modernitása, múltidézése vagy luxusa miatt. Sosem sejtenénk, hogy a Művész út ősfás saroktelke micsoda ingatlant rejt. Báró Szterényi József, a harmadik Wekerle-kormány kereskedelemügyi minisztere 1881-ben építtette a villát, melyet még az azonos évben egy Zsolnay kúttal, s 1913-ban egy Róth Miksa üvegablakaival díszített télikerttel bővítettek ki. A villába pedig mostanra új élet költözött: bérelhető exkluzív villaként és rendezvényhelyszínként funkcionál.

Széchenyi-hegy (Svábhegy)
  • 1121 Budapest, Széchenyi-hegy
Normafa, Libegő, Széchenyi-kilátó, Gyermekvasút – mind ismert és szeretett svábhegyi kirándulóhelyek. Akármennyire is érdekes a XII. kerület századelős villavilága, sajnos – ha csak nincs ismerősünk az adott helyhez – nem tudjuk feltérképezni sem a pusztulás útján járó, sem a szépen karbantartott ingatlanokat. A Művész út 2. szám alatt található The Writer’s Villával más a helyzet. Az 1881-ben épült épület és ősfás parkja az ünnepelt holland író, Jaap Scholten otthona volt évekig, ám 2016 tavaszától a Brody-csoport tagjává vált, hogy exkluzív bérelhető villaként/rendezvényhelyszínként fogadja vendégeit. A The Writer’s Villa elnevezés tehát Scholtentől érkezik, aki mai napig is alkot az inspiráló környezetben.
A szokásos Brodys stílusjegyek egyébként az egész villára jellemzőek, szeretik az upcycling elvet követni, és új életet lehelni már elfeledett vagy funkcióját vesztett tárgyakba. A nagyon ízlésesen berendezett villa mintegy 500 négyzetméteres, egy időben 13 felnőtt és megannyi gyermek szállhat meg náluk a 6 hálószobás, 5 fürdőszobás ingatlanban. Kertjét 2002-ben Margaretha Voërst van Lynden holland kertépítész gondolta újra, s a már meglévő gesztenye-, fenyő- és tiszafák mellé bukszusokat, rózsákat is telepített. Egy rendkívül elegáns loggia és terasz, valamint úszómedence és pezsgőfürdő is tartozik hozzá, nem beszélve a már említett Zsolnay kútról, ami éppen két ősfa között található, és a teraszról figyelve egészen különös érzéssel tölti el csodálóját. Ez nem is Budapest? Vajon hol járunk?
Róth Miksa üvegműves színpompás ablakaival díszített télikert jelenleg elegáns étkezőként működik – hirtelen nem is tudunk stílusosabb vacsorahelyszínt mondani. Mikor náluk jártunk, a napsugarak átvilágítottak az üvegeken, az Erdélyből származó márványpadlózatra vetítve színes mintájukat. Természetesen a télikert is a 2002-es, egészen 4 évig tartó felújítás folyamán nyerte el mostani állapotát. Róth munkáit még megtaláljuk az első emeletre vezető lépcsősor mellett is. Nagy kedvencünk lett a nappaliban található türkiz kandalló.
A hat hálószoba teljesen egyedi berendezést kapott: míg az első emeleten a klasszikusabb színekkel és vonalakkal találkozunk, addig a tetőtérben a fehér és a fafelületek dominálnak, fiatalos amerikai óceánparti házakat idéz. A kert szintjén, ahol a gőzkabint és a medencét találjuk, még egy lakrészt berendeztek, nagyon otthonos, eklektikus stílusban.
A The Writer’s Villa exkluzivitását adja, hogy a nagy szálláskereső portálokon nem, csak náluk, direktben tudunk foglalni, továbbá a rendezvényekhez, összejövetelekhez, vagy akár esküvőkhöz is ezen a felületen keresztük tudunk tájékozódni. Nem véletlenül válogatta be a Standard 2016 legizgalmasabb szálláshelyei közé a The Writer’s Villát, különleges hangulata, laza eleganciája, gyönyörű kertje és történelme mind olyan tényezők, melyek miatt egyszer mindnekinek látnia kell a svábhegyi villát – akár fotókon keresztül is. 

The Writer’s Villa Web
Facebook