Igazán jópofa, hiánypótló androidos applikáció indult, Szoborkereső néven.

Az elnevezés beszédes, GPS alapú városkutató alkalmazásról beszélünk, mellyel ingyen, szórakozva tanulhatunk, országosan.

Tudjuk, hogy az oroszlánoknak nincs nyelvük, hogy a budapesti Szabadság-szobor pálmaágat tart, és az is elég ismert az is, hogy a Duna-korzón üldögélő szobor nem udvari bolond, hanem egy kiskirálylány. Művészetek és urbanisztika iránt fogékony emberek szívesen játszanak városi "kincskereső" játékokat, olvasnak új információk után, és ezeket sokszor meg is osztják a hasonló érdeklődésűekkel. A jelenleg androidos rendszerrel telepíthető Szoborkereső app Pál Tamás munkája, aki a Posztolj verset!

mozgalom honlapját is készítette.

Az alkalmazás ingyenes, az országban bárhol elérhető, és szobrok mellett egyéb közterületi műalkotásokat is megtalálunk rajta: egy-egy homlokzati elemet, térplasztikát, szökőkutat. Hány olyan budapesti szobor van, amiről semmit sem tudunk, mégis nap, mint nap találkozunk vele? Lehet, hogy a Google jó barátunk, de nem feltétlenül nézünk utána ezeknek, s most ezzel az appal sétával és gyakorlatilag programmal egybekötve fedezhetjük fel ezeket. Nekünk például az is megfordult a fejünkben, hogy randira is szuper ötlet lehet a Szoborkereső, ami egyébként az általunk is nagyon kedvelt Köztérképpel összehangolt alkalmazás.

Várjuk az iOS alkalmazást is, és hamarosan ki is próbáljuk egy olyan környéken, aminek szobrai/alkotásai kevésbé ismertek.

A Google Play áruházon kereszül itt töltheted le.