Megérkezett az első budapesti tematikájú kifestő Nemes Anita grafikáival – gyerekeknek és gyereklelkű felnőtteknek egyaránt. A kunkorodó vonalakból a főváros nevezetességei sejlenek fel, humorosan és kreatívan. A valódi, színes végeredmény pedig már csak rajtunk múlik.

A felnőtt kifestők az elmúlt pár évben töretlen népszerűségnek örvendenek, mi, felnőttek kiszínezhetjük már a dzsungel állatait és az óceán élővilágát is, a gyerekenek pedig maradt a pöttyös katica vagy az egyszerűbb, elnagyolt rajzos színezők. Legalábbis ez egészen eddig így volt. Már a könyvesboltokban van ugyanis az a budapesti tematikájú szuper kifestőkönyv, amely Nemes Anita grafikus nevéhez köthető, és amely gyerekeknek készült, illetve gyereklelkű felnőtteknek.

Anita 9 hónapig készítette az illusztrációkat, a könyv különlegessége, hogy benne minden kézzel rajzolt. Amit az első napokban nehéz volt megszoknia, az az, hogy itt nem maradhatnak kósza kilógó, magukban álló vonalak, össze kellett kötni mindent, így az alakok sokszor észrevétlenül fonódtak és csúsztak egymásba. A kifestő 3 nagyobb tematikus fejezetre van osztva – Buda, Pest, Városliget –, itt láthatjuk a fürdőket, a gangokat vagy a korcsolyapályát, a 4. rész pedig olyan fővárosi helyekre visz el minket, mint a budai hegyek vagy az Állatkert, a karácsonyi vásár a Bazilikánál és a cukrászdák világa.

A kifestő nem csak egymás mellé helyezett tárgyak és emberek sorozata, élethelyzetek, különböző szituációk uralják az oldalakat, melyek sokszor csak akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor elkezdjük a színezést. Bár megtalálhatjuk benne Budapest nevezetességeit, és jellegzetes épületeit, mint a fürdők vagy a Budai Vár, a lényeg – főleg a gyerekek miatt – az ezek körül folyó történés és élet.

Nemes Anita az utcák hétköznapi életéből merítette az ihletet, és rajzaiban sok turista is előfordul. Ezek mellett olyan elemeket is belehelyezett, melyek vonzóbbá teszik a színezést, az alkotófolyamatot a kisebbek számára, ilyen a Várban lévő királylány és királyfi vagy a megszemélyesített, mosolygó házak, illetve az épülethez szorosan köthető tevékenységek. A kifestő egyik különlegessége, hogy két nyelven, magyarul és angolul is megjelent – a rajzok között találunk egy pár soros leírást is – így remek szuvenír lehet a hazatérő külföldieknek is.

Az ábrák olyannyira igazodnak a mai életünkhöz, hogy a földalattin hipsztereket is láthatunk, de megmozdulnak az ég felé a régi idők romantikáját felelevenítve az Állatkert melletti nyuszi alakú lufik és a vattacukor árus is. A kivitelezésről még fontos megemlíteni, hogy ragasztva és fűzve is van a füzet, hiszen gondoltak a kisebb gyerekekre is, akik így nem varázsolnak majd 2 nap alatt salátát a könyvből. Anita szerint a színező remek a felnőtteknek terápiás célra is, de reméli, hogy lesz a gyerekeknek annyi fantáziájuk, hogy felépítik a sztorikat, bár a könyvet szigorúan tesztelték előtte a szerkesztő kislányával.

Olyan kedves képeket láthatunk a különböző fejezeteknél, mint az idegen nő kutyáját titokban etető vasárnapi apuka, a Várkert Bazárban pedig egy apró emléket is kap az egykori Ifipark, a zenélő lámpaoszlopoknak és a virág-gruppiknak köszönhetően. Egyik kedvenc oldalunk a Gellért-hegyi rész, ahol macskák vannak elrejtve, érdemes megkeresni az összeset. Anita elárulta, tény, hogy nem színezéssel tölti a legtöbb szabadidejét, de már nekikezdett a saját kifestője kidekorálásának, és nagyon élvezte. Szerinte olyan részleteket rejtett el a könyvben, hogy izgalmas tevékenység végigmenni rajta, hiszen az aprólékos részletek csak később tárulnak fel.Fess Budapest! / Budapest Palette
Ára: 1890 Ft
Kapható:

Magma és folyamatos terjesztés alatt a könyvesboltokban.
Weboldal