Mindenki nyugodjon le: tényleg létezik a töltött kürtőskalács, és meg is kóstoltuk. Pénteken a Vajdahunyad váránál bukkant fel a szintet lépett kürtőst árusító stand, ahol a fagylalttal és tejszínhabbal megpakolt új édességet próbálhatod ki, ha már unod a régit.

Egyelőre kulturális és gasztronómiai fesztiválokon találkozhatsz a szabadalmi joggal védett Töltött Kürtőssel, de a közeljövőben a Fröccsterasznál parkol majd állandó jelleggel a forradalmi újítást áruló bódé.

Ezen cikk szerint tavaly ősszel Prágában valakik már lehengerelték a vásárlókat, itthon fél éve robbantották fel a kürtőskalácspiacot azzal, hogy a kedvelt édesség aljából tölcsért csináltak és a tetejére fagylaltot raktak. Ez a 15 centis verzió 890 forintba kerül és ajándék műanyag kiskanál jár hozzá. Utóbbi szerkezet igen hasznos tud lenni, amikor nekitámadunk az áldozatnak, mert kicsit körülményes a fogyasztása: amint harapni vagy törni kell a tésztás részeket, előfordulhatnak nehézségek. Aligha meglepő, hogy "egész estés desszertnek" számít, és eléggé eltelít, miután végzünk vele.

A habos verzió valamivel könnyedebb, mert nem éreztük annyira édesnek a csokis-banános tejszínhabbal megrakott változatot, mint az eperöntettel csurgatott vaníliafagylaltosat. Egyébként almás-fahéjas és nutellás-tejszínhabos is létezik még, a fagyishoz képest egy százassal olcsóbban.

Eddig elképzelhetetlennek tűnt, hogy kürtőskalács tegye ki az ebédmenünket, ám a sós (!) variánsok jóvoltából immáron ez az álom is megvalósulhat. A magyaros ízvilágot követve jégsalátával ellátott szalámis-sajtos és sonkás-sajtos, valamint vegáknak a mozzarellás-pestós verzió jelenthet egyet egy könnyebb ebéddel (szintén 790 forintért).

Kíváncsiak lennénk, hogy már eleve a kürtőskalácsra rácsodálkozó külföldiek mit gondolhatnak a töltött verzióról, ugyanis gyanítjuk, hogy hagyományos fagylaltozónak hiszik a Töltött Kürtőst, amely cukormázas tölcsérrel kínálja a hideg nyalnivalót. Mindenesetre a klasszikust (490 forint) is meg lehet itt vásárolni, amennyiben idegenkedsz az újtól.A mostani hétvégén felül legközelebb a Gold Beer Fesztiválon és a Tavaszköszöntő Fesztiválon tesztelheted a Töltött Kürtőst.