Madarász Isti, a Hurok című új magyar film rendezője és forgatókönyvírója kemény fába vágta a fejszéjét: idősíkokon átívelő mozit készített, sok akcióval, látványosan, nyugati mintára. Ám sajnos annyira mégsem fifikásan, hogy azt mondjuk, hiánypótló és korszakalkotó munka. Ami igazán figyelemre méltó, az az operatőri munka, a Hurok színei, Budapest átlényegülése egy fiktív, indusztriális várossá, valamint a két főszereplő sokszor valóban hiteles alakítása.

Idősíkok között ugrálni és közben nem elveszíteni a fonalat egyes filmek közben: valóban embert próbáló feladat. Sokak éppen ezért nem szeretik akár Christopher Nolan Eredetét vagy Tom Tykwer A lé meg a Loláját. Mert vannak, akiket nem kikapcsol, szórakoztat a bonyolultabb cselekményvezetés, hanem kifejezetten felidegesít a tény, hogy nem tudják, éppen merre járnak. A megosztó filmtípus másik buktatója az lehet, hogy nem kapunk logikus, vagy legalább állogikus, áltudományos választ arra, hogy miért az időzavar.

Madarász Isti neve a 2006-os Előbb-utóbb című kisjátékfilmről, a 2008-ban a II. AXN filmfesztiválnyertes superDIGITALról, a Hacktion Újratöltve sorozatról vagy akár A legyőzhetetlenek című 2013-as kalandfilmről lehet ismerős. A Hurok forgatásait 2014-ben kezdték, s a sok akciójelenet és városkép-megjelenítés miatt CGI-t is használtak, ám ez jót tett a filmnek. Azt kell mondanunk, hogy a képi világ remekre sikerült, ami pedig külön dicséretet érdemel, az az egész mozi színvilága. Sötét, baljós, semmi jót nem sejtet, ahogy maga az alapsztori sem.

Egy fiatal pár a zavarosban halászik: az illegális gyógyszermaffiával próbálnak ujjat húzni, majd végre kiszállnának az "üzletből", hogy új életet kezdjenek. Ádám (Száraz Dénes) és Anna (Martinovics Dorina) kapcsolatának felületes kapargatásáról szól az első 20 perc – a sok balhés ügy mellett azért ők úgy tűnik, szeretik egymást. De kilépnének ebből az életvitelből, úgy, hogy az utolsó szállítmánnyal köddé válnának. Anna terhes lesz, Ádám pedig kénytelen egyedül megszökni a 200 darab illegális ampullával. Azonban Dezső (Anger Zsolt), a gyógyszermaffia vezére kiszagolja a tervüket. Itt kezdődik a hajsza a pár és közte. Menekülés, idősíkok közti ugrálás, duplikálódó szereplők, lövések, halálesetek.

Dezső, az Anger Zsolt által alakított maffiafőnök meglehetősen sokat káromkodik, felesleges, céltalan és indokolatlan klisék csapdájába esik.

Sajnos azt kell mondanunk, hogy a szövegezés nem sikerült hitelesre, és Anger Zsolt is inkább tűnik a Reszkessetek, betörők!

rablójának, mint komoly, fenyegető nehézfiúnak. Száraz Dénes viszont valódi golyóálló atlétás akcióhőst hoz menekülés közben, és Martinovics Fruzsina Annát megformáló karaktere is meggyőző. A budapesti helyszínek sokszor ismerősek lehetnek, ám utómunkával sok épületet, teret manipuláltak a fiktív város "felépítésének" érdekében.

Mi úgy éreztük, hogy a Hurok tele van "majdnem" szituációkkal, fordulatokkal, megoldásokkal, ez pedig olyan filmes felhozatal mellett, mint amit az elmúlt 2 évben produkáltak a hazai alkotók, sajnos csak majdnem szerethető.