Élmény

#felafejjelbudapest – figyeld a lábnyomokat fővárosi aszfalton!

Fotó : Juhász Norbert / We Love Budapest
#felafejjelbudapest – figyeld a lábnyomokat fővárosi aszfalton!
Bréking

Egy nagyon izgalmas és hiánypótló kezdeményezés ütötte fel a fejét a fővárosban, melynek mostantól mi is részeseivé válhatunk.

A budapesti utcákon sétálva az elkövetkező napokban szokásosan a telefonunkat nyomogatva, leszegett fejjel belefuthatunk az aszfaltra fújt, inverz graffitikbe, lábnyomokba és az ehhez tartozó információkba. Na, itt kell megállnunk egy pillanatra, és felemelni a fejünket egy kicsit, és feltekinteni egy percre az adott épületre, hiszen valami szépet láthatunk.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Az ötletgazda, Bodnár Bence szerint Budapest egy építészeti fellegvár. Magán viseli az elmúlt száz év legváltozatosabb korstílusait, a főváros utcáit járva érdemes egy kicsit megállni, felpillantani és élvezni a műalkotásokat. Ebből a gondolatból sarjadt a fiatalos #felafejjelbudapest elnevezésű társadalmi és építészeti projekt is, Bodnár Bence szavaival élve: „eszméletlen, hogy mennyi gyönyörű épület vesz körül minket nap mint nap, és mi észre sem vesszük őket, mert a mobilunkat nyomkodjuk ahelyett, hogy felemelnénk a fejünket.” Az épületek elé felfújt infók várhatóan 1-2 hétig lesznek tisztán láthatóak az utcákon. A projekt hivatalosan a Budapesti Tavaszi Fesztivál első napján, április 8-án debütál.
Fotó: Juhász Norbert / We Love Budapest
Húsz belvárosi szecessziós épület előtt bukkanhatunk inverz graffitivel felfestett ismertetőre: megtudhatjuk, ki tervezte a házat, mikor épült fel és melyik korstílust képviseli. Az inverz graffiti rendkívül környezetkímélő, a feliratok tulajdonképpen tisztítás útján kerülnek az épületek elé, az információkat stencilek és nagynyomású vízsugarak segítségével rögzítik a járdán. Ezek pár hét múlva ugyan eltűnnek, de a szemfüles járókelők minden bizonnyal emlékezni fognak rá, hol járnak éppen. Maga a #felafejjelbudapest hashtag már terjed a közösségi oldalakon, bárki feltöltheti az általa készített szebbnél szebb képeket Budapest épületeiről. A projektet a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ karolta fel, és támogatta anyagilag annak megvalósulását.

Fotógalériánkban a részt vevő épületeken kívül most azt is megmutatjuk, hogyan fújják “fel” az inverz graffitiket az aszfaltra.

Helyszínek:
V. kerület: Bedő-ház: Honvéd u. 3. / Aranykéz utca 2. / Postatakarékpénztár: Hold utca 4. / Rózsavölgyi Ház: Szervita tér 5. / Török-bankház: Szervita tér 3. / Modern és Breitner áruház: Deák Ferenc utca 23. – Deák Ferenc tér 3. / Thonet-ház: Váci utca 11/A.

VI. kerület: Parisiana Mulató (Új színház): Paulay Ede utca 35./ Ernst Múzeum: Nagymező utca 8. / Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Bartók kollégium: Városligeti fasor 33. / Párizsi Nagyáruház / Divat csarnok: Andrássy út 39. / Napóleon Udvar: Hajós utca 25.

VII. kerület: Dob utca Általános Iskola: Dob u. 85. / Hungária Fürdő: Dohány utca 42-44. / Glücksmann-ház: Dob utca 8. 

VIII. kerületDréher-ház: Népszínház utca 22. /  Széchenyi István Kereskedelmi Szakközépiskola: Vas utca 9-11. / Volksbank épülete: Rákóczi út 7. / Gutenberg-otthon: Gutenberg tér.